Elbliccelik a bankok a hiteldíjmutatót

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Nem lett áttekinthetőbb a lakáshitelek piaca azt követően sem, hogy január elsejétől a bankoknak kötelező feltüntetni a teljes hiteldíjmutatót (THM). Az új szabályok betartásának vizsgálatakor nyolc esetben fedezett fel hiányosságokat a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF).

Főként a bankok honlapján található hiányoságokkal van gondja a PSZÁF-nak. A PSZÁF szerint a banki honlapok tájékoztatóit még nem mindenhol egészítették ki az új előírásoknak megfelelően, s előfordul az is, hogy a fogyasztási hitelek reklámozása csak részben felelt meg a követelményeknek - olvasható a felügyelet honlapján. 

A felügyelet ismét felhívta a figyelmet arra, hogy az előírás szerint a THM-et feltűnő módon kell feltüntetni. Ez akkor teljesül, ha a mutatószám ugyanolyan könnyen érzékelhető, mint a tájékoztatás egyéb lényeges információi, így például a termék és a szolgáltató neve.

A jogszabály nem tartalmaz előírást a feltüntetés helyére vonatkozóan, így az bárhol elhelyezhető az előírás betartásával. A mutatószám apró betűs, nehezen olvasható feltüntetése azonban nem fogadható el. Ezt kell alkalmazni az EBKM (egységesített betéti kamatlábmutató) és az EHM (egységesített értékpapír hozammutató) hirdetésekben, reklámokban való feltüntetésére is - áll a PSZÁF közleményében.

A bank üzlethelyiségében kifüggesztett üzletszabályzatnak, nyilvános tájékoztatójának és ajánlattételének feltűnő módon tartalmaznia kell a THM-et, a megfelelő tájékoztatásokkal kiegészítve. Amennyiben a pénzügyi intézmény hirdetésében, illetve a pénzügyi intézmény hitelét közvetítő harmadik személy hirdetésében szerepel a hitel kamata, bármilyen költsége vagy törlesztőrészlete, a THM-et is fel kell tüntetni legalább ugyanakkora méretben és megegyező megjelenítésben - írja elő a jogszabály.

A hitel költségére vagy törlesztőrészletére való utalásnak tekinthetők az "ingyen hitel", "kedvező kamatozású", "elengedjük az értékbecslési díjat" megfogalmazások is. Viszont értelemszerűen nem esik ebbe a körbe a futamidőre vagy az önrészre vonatkozó információ vagy a hitel egyéb jellemzőinek említése, mint például a "24 óra alatti hitelbírálat", illetve a "nem kell munkáltatói igazolás" szlogenek.

Az új szabályozás szerint a THM-et nem csak a fogyasztási kölcsönöknél, hanem valamennyi lakossági kölcsönnél, így a lakáshiteleknél is alkalmazni kell. Így a THM tartalmazza a kamatot, a kezelési költséget, a hitelbírálati díjat, az értékbecslési díjat és lakásépítések esetében a helyszíni szemlék díját. Nem tartalmazza azonaban a késedelmi kamatot, a hitel futamideje meghosszabbításának költségét, az egyéb olyan fizetési kötelezettséget, amely a szerződésben vállalt kötelezettség - nem teljesítéséből származik, a biztosítási és garanciadíjakat, valamint az átutalási díjakat.