Bombameglepetés az infláció, gyorsabban eshet az alapkamat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu
Tetszett a cikk?

Akár hét százalékig is süllyedhet még az idén a jegybanki alapkamat – tették közzé legfrissebb prognózisukat londoni elemzők azt követően, hogy a KSH a vártnál jóval kedvezőbb inflációs adatról számolt be.

Wike Groenenberg, a Citigroup befektetési csoport londoni irodájának európai feltörekvő piaci stratégája például úgy vélte: a kamatszint nyolc százalékig biztosan lemegy, de ha a forint még ezen a szinten is az ingadozási sáv erős végét közelíti, az MNB akár hétszázalékos kamatszintig is elmehet.

Hasonlóan vélekedett Reinhard Cluse, a UBS bankcsoport londoni befektetési irodájának térségi elemzője, kijelentve: ebben a hónapban fél százalékpontos kamatcsökkentésre számít, és "lesz hely" egy hasonló csökkentésre márciusban is. Ha pedig az infláció a mostanihoz képest még legalább 1 százalékpontnyit csökken az év folyamán – tette hozzá -, akkor a jegybanknak a februári és márciusi fél-fél százalékpontos kamatcsökkentések után lehetősége lesz további 0,75 százalékpontnyi mérséklésre is, lépésenként 0,25 százalékponttal, vagyis az év második felére a kamatszint 7,25 százalékra süllyedhet.

A KSH reggel publikált jelentése szerint januárban az éves szintű infláció 4,1 százalékot tett ki; a londoni elemzők 4,4, a hazaiak pedig 4,7 százalék körüli értéket vártak.

Az optimizmust mutatják az Államadósság-kezelő Központ Rt. (ÁKK) déli öt- és tízéves államkötvény-aukciójának eredményei is: mindkét papírra jelentős volt a kereslet, a hozamszint az előző napi referenciaértékhez képest mindkét államkötvény esetében 18 bázisponttal csökkent.

A forint a kedvező inflációs adatot követően tovább erősödött, s kora délutánra elérte a 243 forint/eurós árfolyamot.