Tiltakoznak a romániai magyar tankönyvkiadók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Felháborítónak tartják a magyar nyelvű tankönyveket forgalmazó romániai magyar könyvkiadók, hogy az új tantervnek megfelelő könyvek beszerzésére kiírt román minisztériumi pályázaton a szaktárca a harmadik és tizedik osztályosokra vonatkozóan a román kiadók magyar nyelvű könyvekre tett ajánlatát is elfogadta, anélkül, hogy azok legalább a kéziratot bemutatták volna – írja a Krónika.

Az erdélyi napilap beszámolt arról, hogy a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó, a dévai Corvin Kiadó és a kolozsvári Stúdium Kiadó tiltakozott a számukra előnytelen versenyhelyzet ellen. Úgy vélik: ha a román kiadók pályázatait is elfogadják, ők továbbra is esélytelenként indulnak a szaktárca tankönyvkiadási pályázatain. "A tavalyihoz képest visszalépésnek minősíthető a kisebbségi tankönyvekre kiírt pályázat" – mondta a lapnak Tulit Attila, a sepsiszentgyörgyi T3 Kiadó igazgatója.

A múlt évi tankönyvpályázatra csak román nyelvű kéziratokkal lehetett jelentkezni. Ezt Kötő József oktatási államtitkár közbenjárására részben megváltoztatták, a döntés szerint a harmadikosok esetében elfogadják a magyar nyelvű kéziratokat is. A zsűri azonban elfogadta a román kiadók magyar nyelvű könyvekre tett ajánlatát is, anélkül, hogy azok legalább a kéziratot bemutatták volna.

Szerinte jogilag nem kifogásolható a bíráló bizottság döntése, mivel nem mond ellent a pályázati feltételeknek, de akár kiskapuként is értelmezhető. "Hogyan tarthatnám én a lépést egy román kiadóval, amely 250 ezres példányszámmal dolgozik, míg nekem csak 15 ezer példányt kell nyomtatnom. Ilyen nagy példányszámmal a román kiadó akár dömpingárat is alkalmazhat a magyar nyelvű könyveknél, és elbíráláskor megint a sor végén kulloghatunk" – fejtette ki Tulit.

Tőkés Elek, a kolozsvári Stúdium Kiadó igazgatója szerint a minisztérium "piszkos üzleti érdekek" miatt nem oldotta meg a kisebbségi tankönyvek évek óta tartó problémáját. Az igazgató úgy véli: a szaktárca azt szeretné, ha a magyar tankönyvek ugyanolyan olcsók lennének, mint a románok, ez azonban nem oldható meg a példányszámaik közötti különbség miatt.

"Ilyen feltételekkel a minisztérium soha nem vásárol tőlünk magyar nyelvű matematikakönyvet, mivel mi nem tudunk versenybe szállni a román kiadók áraival" – magyarázta Tőkés Elek. Szerinte külön versenytárgyalást kellene kiírni a kisebbségi tankönyvekre, mivel a minisztérium a román kiadók olcsóbb ajánlatait fogadja el, hiába érné el a magyar kiadó kézirata minősége alapján a legmagasabb pontszámot.

Kötő József jogosnak ítélte a T3 és a Corvin Kiadó kifogásait, jelezve véleményét, miszerint helyt adnak majd fellebbezésüknek. Az oktatási államtitkár is a külön licitet tartaná elfogadható megoldásnak, tájékoztatása szerint ezt a már csak aláírásra váró minisztériumi rendelet is tartalmazza, amellyel – úgy véli – megoldódik a nemzeti kisebbségek tankönyvproblémája.