Csúcson a BUX, özönlik a forró pénz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Történelmi csúcson a BUX, özönlik a forró pénz térségünkbe. De meddig?

Minden eddiginél magasabbra szökött a Budapesti Értéktőzsde indexe pénteken: 30 milliárd forintot meghaladó adásvétel mellett 18338 pontra emelkedett. A MOL 16 ezer forintra, az OTP kis híján 7300 forintra drágult. A „bika” jegyében szárnyalnak a térség más részvénytőzsdéi is: Míg a BUX az elmúlt három hónapban 30 százalékkal ment feljebb, a varsói átlagindex 24, a prágai 20, a moszkvai 10 százalékkal. A bukaresti átlagindex 75, a szófiai 60, a zágrábi 40 százalékkal erősödött.

A kelet-európai kötvények iránt is nagy a külföldi érdeklődés, még a süllyedő trend mellett is jóval magasabbak a kamatok, mint az eurozóna országaiban. A beáramló tőke felnyomja a valutaárfolyamokat. Nemcsak a forint dönget új csúcsokat, a lengyel valuta euróként 4 zloty alatt van, a cseh valuta a 30 koronás színt alatt tartja az eurót. A szlovák jegybank folyamatosan interveniál, ennek ellenére valutája egyre erősödik, immár 37,8 koronáért adnak egy eurót.

E tendenciákat szakértők azzal magyarázzák, hogy változatlanul óriási volumenben áramlik off-shore tőke a térség értékpapír- és pénzpiacaira. Az Egyesült Államok hatalmas mennyiségű dollárt pumpált a nemzetközi pénzügyi rendszerbe, hogy fenntarthassa a dollárkötvények alacsony árfolyamát. A befektetőket vonzzák a közép- és kelet-európai magas hozamok, és az a várakozás, hogy a jelenlegi trendek még egy ideig folytatódnak. De meddig?

Charles Dallara a washingtoni Nemzetközi Pénzintézet (IIF) vezérigazgatója szerint a jelenlegi helyzetet nem szabad azonosítani az 1997-ben kitört válsággal: akkor a thaiföldi befektetések kimenekítése láncreakcióhoz vezetett, és megingatta Dél Korea, Brazília, és Oroszország pénzügyi helyzetét. Tavaly Közép- és Kelet Európába - beleértve Oroszországot is - csaknem 100 milliárd dollárnyi befektetés áramlott, ám ennek több mint fele közvetlen tőkeberuházás volt - mutatott rá az amerikai bankvezető. Figyelmeztetett ugyanakkor arra: a körülmények megváltozása, például az amerikai irányadó kamat jelentősebb emelése kipukkaszthatja a buborékot, és akkor számítani kell a forró pénzek gyors visszavonására Európa keleti feléből.