Agrárhitelek: türelmi időt kaptak a gazdák

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Németh Imre földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter keddi sajtótájékoztatóján bejelentette, hogy módosította az Európa Terv agrárhitelprogram bevezetéséről szóló rendeletét és így újabb egy év türelmi időt kaptak a gazdálkodók hiteleik visszafizetésére.

Mint ismeretes, a múlt évben az uniós csatlakozáshoz kapcsolódóan 230 milliárd forint fejlesztési hitelt vettek igénybe a gazdák annak érdekében, hogy versenyképessé váljanak az unió piacán.

A hitelek törlesztését ez év márciusában kellett volna megkezdeni, ám a rendeletmódosítás nyomán ezt csak a jövő évben kell megtenniük a gazdálkodóknak.

Ebben az évben a gazdáknak 30 milliárd forintnyi törlesztés visszafizetéséről kellett volna gondoskodniuk, ám ezt most nem kell megtenniük, mivel további egy év haladékot kaptak a visszafizetésre.

Németh Imre ugyanakkor jelezte: a türelmi idő meghosszabbítása nem jelenti a futamidő változását is. A türelmi idő meghosszabbítását közvetlenül a hitelt nyújtó pénzintézettől kell kérniük a gazdálkodóknak.

A miniszter tájékoztatott arról is, hogy jó ütemben halad a terület alapú támogatások kifizetése, jelenleg már több mint 160 ezren kapták meg a számukra járó támogatást, a támogatott terület nagysága meghaladta a 2 millió 650 ezer hektárt. Az összesen kifizetett támogatás több mint 31 milliárd forintot tesz ki.

Németh Imre utalt arra, hogy a kifizetések üteme felgyorsult, mivel már az 500 hektár feletti gazdaságok egy kisebb hányada is hozzájutott az őket megillető támogatáshoz.