Most érdemes eurót venni?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

A pénzváltók beszámolója szerint az elmúlt hetekben erősödött a vételi kereslet az euró iránt. Ellátási nehézségeket ugyanakkor sehol nem okoz az erős forinttal indokolható jelenség, viszont nagyobb tételnél nem árt előzetesen, telefonon megrendelni a szükséges összeget.

A hetek óta a sáv erős szélén táncoló forint, úgy tűnik, kezdi megmozgatni a lakossági befektetők fantáziáját is: a Világgazdaság által megkérdezett pénzváltók ugyanis kivétel nélkül ha nem is drámai mértékű, de erősödő euróvételi keresletről számoltak be az elmúlt időszakra vonatkozóan.

A pénzváltó irodák beszámolója szerint a növekvő kereslet egyáltalán nem okoz ellátási nehézségeket: több helyen felhívták a figyelmünket ugyanakkor arra, hogy nagyobb, többezres tételnél nem árt előzetesen telefonon egyeztetni a kívánt tranzakcióról.

A növekvő, az eurót érintő kereslet ellenére a pénzváltóknak túl nagy mértékű forgalomnövekedésük nem származik az erős forintból - írja a lap. Ez azzal magyarázható, hogy az emelkedő euróvételi kereslettel párhuzamosan az eladási kedv is csökken: vagyis az, akinek valamilyen okból – például utazás után – visszaváltható mennyisége is maradt a közös valutából, az árfolyam kedvező alakulására tekintettel – ha teheti – inkább nem váltja azt vissza.

A piacon uralkodó körülmények alapján aki még ezután akar bevásárolni euróból, úgy tűnik, bőven megteheti: az elemzők egyöntetű vélekedése szerint ugyanis a következő hetekben nem kell számítani arra, hogy a forint eltávolodik az intervenciós sáv erős szélétől.