Újabb drámai hír a német gazdaságról

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu

A Nemzetközi Valutaalap drámai mértékben csökkentette Németországra kiadott konjunktúra-prognózisát. A Handelsblatt hozzájutott az áprilisban megjelenő „Világgazdasági kilátások” (World Economic Outlook) kivonatához; ebből közöl megállapításokat szerdai számában.

A Valutaalap a német gazdaság várható 2005. évi növekedését 0,8 százalékra teszi, ami fele az eurózóna egészére előrejelzett 1,6 százaléknak, és egy egész százalékponttal alacsonyabb a szervezet tavaly szeptemberben kiadott prognózisánál. Javulást csak 2006-ra várnak a nemzetközi elemzők: 1,9 százalékkal számolnak a német, 2,2 százalékkal az euróövezet vonatkozásában.

A Handelsblatt saját indexe az első negyedéves 1,2-1,3 százalékos értékek után 2005 második negyedévére már csak 1-1,1 százalék körüli mértékű, lassuló- növekedést jelez.

A világgazdaság egészét tekintve ugyanakkor viszonylag erőteljes növekedéssel számol a Nemzetközi Valutaalap 2005-re és 2006-ra is. A tavalyi év 5 százalékos rekordmutatója után 2005-re 4,3, jövőre 4,4 százalékot prognosztizál a jelentés, s az enyhe lassulás okaként a magas olajárat nevezi meg.

A világgazdaság motorja továbbra is az USA és Kína lesz, de további ázsiai országok, mint például Thaiföld, Dél-Korea és India is a globális növekedés-serkentővé növik ki magukat - véli a Valutaalap.