A DVD-k "tizedelik" a videotékákat

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Év végéig a jelenleg működő 1200 regisztrált tékából akár 600-700 is becsukhatja a boltot. A tékák ellehetetlenülését elsősorban a kalóz DVD-k forgalomba kerülése, valamint a Tescóban és más hiper-, illetve szupermarketekben dömpingáron kínált filmek okozzák.

A Magyar Video Hálózat Kft.-hez (MVH) tartozó 88 téka 2003-ban nettó 550 milliós forgalmat ért el, tavaly azonban már csak 330 millió forint folyt be náluk – idézi Papp Sándort, az MVH vezetőjét a Világgazdaság.

Kimondottan rosszul alakult számukra 2004 második fele, az erőteljes visszaesés ugyanis már a múlt év nyarán elkezdődött. Noha a társasághoz kapcsolódó cégek megpróbálnak folyamatosan beruházni, úgy tűnik, tartalékaikat élik fel - mondta Papp Sándor.

A 110 telephelyet működtető Tisza Film Rt. szeptembertől kezdve soha nem látott válságot él meg – nyilatkozta a lapnak Császár Ferenc, a cég igazgatója, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnöke.

Ez az év is rendkívül rosszul indult, az első két hónapban 25 százalékos a visszaesés a korábbi év hasonló időszakához képest. A kis videotékák megmaradása nagyon kérdéses, véleménye szerint az év végére 450-nél nem lesz több életképes üzlet. Császár szerint, ha a nagy kiadók nem módosítanak jelenlegi üzletpolitikájukon, nem lehet komoly változást elérni a szakma jövőjében. A lakossági piac mindenek feletti kiszolgálása mindent háttérbe szorít.

A legnagyobb bukást a sikerfilmek jelentik a videotékák számára – mondta a lapnak Tóth Sándor, a Magyar Videotékások Országos Szövetségének elnökségi tagja, korábbi elnöke. A kalózfilmek jóval előbb kikerülnek, mint hogy a videotékákban megjelennének, arról már nem is beszélve, hogy vannak olyan filmek, amelyek a Tescóban is hamarabb a polcokra kerülnek, mint náluk - magyarázta Tóth.  

"Közösen kellene leülni tárgyalni és megoldást keresni. Nehezen képzelhető el kiút anélkül, hogy a gyártók olcsóbb DVD-ket gyártsanak, a kiadóknak pedig szabályozni kell a filmek bemutatás utáni megjelenését a videotékák és a lakosság számára" - fűzte hozzá.