Surányi: évi 0,25-1 százalék között lehetne az ingatlanadó

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Adóreform, illetve az adóterhek csökkentése elképzelhetetlen, ha a személyi jövedelemadó (szja) rendszeréből nem veszik ki az oda nem illő kedvezményeket és szociális támogatásokat - jelentette ki Bokros Lajos és Surányi György a Pénzügykutató és az Allianz Hungária Adózás és verseny című csütörtöki konferenciáján.

"Az adóreform összefügg az államháztartás többi elemével, így a társadalombiztosítással, ezért az egészségbiztosítás, pontosabban a gyógyítás reformját nem lehet megkerülni" - mondta Bokros Lajos. A Közép-Európai Egyetem tanára hozzátette: a közigazgatás és az önkormányzatok átformálását is napirendre kell tűzni.

A volt pénzügyminiszter szerint az adóreformmal el kell érni, hogy a lakossági megtakarítások gyarapodjanak, ami azt a célt is szolgálná, hogy a lakosság - akárcsak a nyugdíjreformnál - részben saját maga gondoskodjon az egészségéről.

Ahogy a nyugdíjbefizetések és -kifizetések egyensúlyban vannak, úgy ezt a gyógyításnál is meg kell teremteni, mégpedig a többcsatornás biztosítási rendszer megteremtésével - fogalmazott Bokros.

A volt pénzügyminiszter rögzítette, hogy az adórendszer átalakítása, az szja kulcsainak megváltoztatása, illetve a sávok szélesítése csak akkor lehetséges, ha a rendszerből radikális módon kikerülnek a kedvezmények, illetve támogatások.

Hasonló véleményt fogalmazott meg előadásában Surányi György, a Banca Intesa kelet-közép-európai igazgatója, a Corvinus Egyetem tanára. "Az adó célja a közkiadások fedezése, tehát a szociálpolitikai célokat a költségvetés más elemeiben kell érvényesíteni" - jelentette ki.

A Magyar Nemzeti Bank volt elnöke szerint felelőtlen az, aki az adók, illetve az adószintek csökkentéséről beszél anélkül, hogy megnevezné az ellentételt, azaz a költségvetési kiadásokra vonatkozó összegeket.

Az szja jelenlegi rendszere adóelkerülésre ösztönöz, mivel a nettó bér a kisebb adókulcsnál is alig éri el a bruttó bér felét - mondta Surányi. Az általa felvázolt alternatív adórendszer kulcsa 20, 30, illetve 40 százalékos. Az első adókulcs 0-430 ezer forint havi bérhez kapcsolódna, ide tartozna a mai jövedelmek mellett az adózók 90-95 százaléka. A második adókulcshoz tartozó sáv havi 430 ezer-1 millió forint lenne, s 40 százalékkal adóznának az 1 millió feletti jövedelmek.

A társadalombiztosítási járulékok kulcsát az előbbi rendszerhez kapcsolná Surányi, úgy hogy az első kulcs mellett 25 százalék legyen járulékkulcs, a második sávnál 15-20 százalék, a harmadiknál pedig 5 százalék.

Surányi javasolja ingatlanadó bevezetést is, mégpedig sávos alapon: a 15-20 milliós értékű ingatlanokig 0 lenne a kulcs, e fölött évi 0,25-1 százalék. Ugyanakkor az szja-ból levonható lenne az ingatlanadó.