Beperelhetik az államot a gabonatermelők

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Áprilistól tömegesen indíthatnak kártérítési pereket az állam, illetve az uniós gabonaintervenciós felvásárlást bonyolító Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatal ellen a gazdálkodók, ha a kifizető ügynökség nem fejezi be időben a felajánlott termények felvásárlását.

A perek lehetősége először a tavaly novemberben bejelentett gabona után merül fel, mivel az uniós előírások szerint az átvételt a felkínálástól számított négy hónapon belül (vagyis novemberi felajánlás esetén ez év március végéig) le kell zárni - írja a Világgazdaság. 

Az intervencióra 2004. november 1. és 2005. május 31. között kínálhatják fel terményeiket a piaci szereplők. Ha a felvásárlás határidőre nem történik meg, a tulajdonosok dönthetnének a piaci eladásról, az intervenciós és az értékesítési ár közötti különbséget pedig perelhetnék az államon. Ez tonnánként több ezer forint is lehet, mivel a piaci árak jóval kisebbek a 25 ezer forintos intervenciós árnál - teszi hozzá a lap. 

Reális lehetőségnek látja a négy hónap utáni piaci eladásokat és kártérítési pereket Vermes András, az Agrograin Rt. elnök-vezérigazgatója. A gazdálkodóknak legalább a nyári betakarításig tovább kell tárolniuk gabonájukat. Ha ekkor kényszerből kellene eladniuk tavalyi árujukat, joggal léphetnének fel peres igénnyel – mondta a lapnak Vermes András. 

Az érdek-képviseleti számítások szerint a termelők már eddig is hárommilliárd forintot buktak amiatt, hogy az intervenciós felvásárlás helyett áron alul adták el gabonájukat. A gazdálkodók a négy hónap múlva induló aratás időszakában további feszültségekre számítanak, mert nincs elegendő üres tárolótér. Ezért szerintük legalább 1,5 millió tonna új raktárat kellene építeni uniós és MFB-források bevonásával.