Négy százalékkal emelkedett tavaly a magyar GDP

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Négy százalékkal nőtt a bruttó hazai össztermék (GDP) 2004-ben, a tavalyi utolsó negyedévben pedig 3,8 százalékos volt a gazdasági növekedés - közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH).

Az éves adat megegyezik a március elején közölt előzetes számmal, a tavalyi negyedik negyedévi növekedést viszont 0,1 százalékponttal felfelé módosította a KSH. Tavaly a GDP értéke folyó áron 20 216 milliárd forint volt, ami 80,3 milliárd eurónak felel meg (tavaly az euró átlagosan 251,8 forintot ért).

A jelentés szerint az árutermelő ágazatok (mezőgazdaság, ipar és építőipar) hozzáadott értéke 9,4 százalékkal növekedett a negyedik negyedévben, 8,5 százalékkal az év egészében.

A negyedik negyedévben is a mezőgazdaság teljesítménye emelkedett a legnagyobb mértékben, 42,9 százalékkal, egyes növények kimagasló terméseredményének köszönhetően. A mezőgazdaság 2004-ben 36,3 százalékos növekedést produkált, ami az elmúlt öt év korábbi, 2001-es rekordját (23,4 százalék) is jóval túlszárnyalja.

Az ipar hozzáadott értéke a negyedik negyedévben a GDP növekedésével megegyező mértékben, 3,8 százalékkal emelkedett, az év egészében 5 százalék volt a növekedés. Az építőipar 4,8 százalékos növekedést mutatott a tavalyi év utolsó negyedében, az év egészében 5,2 százalékot.

A szolgáltatások ágazatainak bruttó hozzáadott értéke 2004 negyedik negyedévében 2,3 százalékkal, az év egészében 2,5 százalékkal emelkedett. A negyedik negyedévben a szolgáltatásokon belül a szállítás, a raktározás, a posta és a távközlés nemzetgazdasági ágak hozzáadott értékének növekedése (5,3 százalék) haladta meg számottevően a GDP növekedési ütemét.

A GDP felhasználási oldalán a negyedik negyedévben a termékek és szolgáltatások kivitele 14 százalékkal bővült, lényegesen gyorsabban, mint a 9,5 százalékos bővülést mutató behozatal. Az export éves szinten is gyorsabban nőtt (15,7 százalék) az importnál (14,0 százalék).

A bruttó állóeszköz-felhalmozás növekedése a negyedik negyedévben megtorpant, mindössze 0,3 százalékot ért el, összhangban a beruházások alakulásával. Éves szinten az első kilenc hónap kiugró teljesítménye miatt jelentős, 8,3 százalékos növekedést regisztrált a KSH.

A háztartások fogyasztásának növekedése tovább mérséklődött - áll a KSH jelentésében. A háztartások fogyasztási kiadása a negyedik negyedévben 1,8 százalékkal, éves szinten pedig 3,5 százalékkal bővült, amely az 1997 óta mért legkisebb növekedési ütem.