Tavaly is Bill Gates volt a leggazdagabb

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
Tóth Zsuzsa

A világ krőzusainak igen jó évük volt tavaly: a Forbes amerikai üzleti magazin frissen közzétett listája szerint az egymilliárd dollárnál nagyobb vagyonnal rendelkezők száma az előző évi 587-ről 691-re nőtt 2004-ben. A világ „legjei” 47 országból jöttek össze, összesített vagyonuk 300 milliárd dollárral 2200 milliárd dollárra emelkedett.

Több új ország is felkerült a neves listára: milliárdost adott 2004-ben Kazahsztán, Lengyelország, Ukrajna és Izland is. Az újoncok között 69 amerikai és 38 európai található; a legmódosabb neofita az amerikai gázvezetékmágnás, Daniel Duncan (5,1 milliárd dollár), a legfeltűnőbb új belépő pedig Martha Stewart, aki e hónapban szabadult a börtönből.

Tovább szűkült a világ két leggazdagabb embere – a Microsoft-atya Bill Gates (46,5 milliárd dollár) és a befektetőguru Warren Buffett (44 milliárd dollár) - közötti különbség a mostani lista szerint. Gates tizenegyedik éve tartja vezető szerepét. A harmadik helyen lévő Lakshmi Mittal (25 milliárd dollár) – az indiai acélbáró – söpörte be az idei legnagyobb nyereséget, 18,8 milliárd dollárral növelve vagyonát.

Oroszország vegyes eredményeket könyvelhetett el tavaly: a Jukosz olajóriás volt vezére és legnagyobb tulajdonosa, Mihail Hodorkovszkij például 12,8 milliárd dolláros vagyonvesztést volt kénytelen elszenvedni; igaz, pillanatnyilag valószínűleg nem ez okozza a legnagyobb gondot a jelenleg is börtönben ülő egykori olajbárónak. Hodorkovszkijéhoz képest istenes a helyzete Jan Kulczyknak, a leggazdagabb lengyelnek, akinek azonban megvan a maga bosszúsága: kémbotrányba keveredett, állítólag egy orosz spionnal állt kapcsolatban.

Harmincan csúsztak egyébként le idén a listáról, a szerencse forgandósága, esetleg vállalataik rossz eredményei miatt. Tizennégyen meghaltak, például a kanadai sültkrumpli-király, Harrison McCain, vagy Libanon korábbi miniszterelnöke, Rafik Hariri; átadva így a listás pozíciókat új „nagykutyáknak”.


A leggazdagabbak (Oldaltörés)

Bill Gates (1) - 46,5 milliárd dollár

A leggazdagabbak mellett a lovagok listájára is felkerült a Microsoft alapítója, amikor márciusban tiszteletbeli lovaggá ütötte az angol királynő. A rivális Linux ennek ellenére egyre nagyobb veszélyt jelent a Microsoft növekedésére a szerverpiacon, igaz, Gates vállalata tartja vezető szerepét. Gates a világ legnagyobb emberbarátja is egyben, 27 milliárd dollárt adományozott jótékony célokra. A Bill & Melinda Gates Alapítvány fertőző betegségek (hepatitis, AIDS) ellen harcol, oltóanyag-kutatásokba fektetnek be és segítik a középiskolákat.

Warren Buffett (2) - 44 milliárd dollár

Újságkihordó fiúként kezdte, ma a világ második leggazdagabb embere. Vállalata, a Berkshire-Hathaway foglalkozik biztosítással, energiával, szőnyegekkel, ékszerekkel, bútorokkal, festményekkel és ruházattal (Fruit of the Loom). Ezenkívül jelentős érdekeltséggel bír az American Expressben, a Coca-Colában és a Gilette-ben.

Lakshmi Mittal (3) - 25 milliárd dollár

Az indiai származású acélbáró irányítja a világ legnagyobb acélvállalatát, a Mittal Steelt. Hatalmas vagyonára való bizonyságként az acélmágnás nemrég adott ki 100 millió dollárt egy 12 hálószobás kúriáért London szomszédságában; lánya ötnapos versailles-i lakodalma pedig nem kevesebb, mint 60 millió dollárba került.

Bin Talal Al-Szaúd herceg (5) - 23,7 milliárd dollár

A világ ötödik leggazdagabb embere befektetésekből keresi a kenyerét, és „mellesleg” a szaúd-arábiai király unokaöccse. Szerencse számára, hogy a Citigroupban lévő 10 milliárd dolláros részesedésének értéke 116 százalékkal növekedett 2004-ben. A múlt évben megszabadult a New York-i Plaza Hotel felétől és részesedéseket vásárolt a londoni Savoy Hotelben és a monacói Monte Carlo Grandben, januárban pedig 30 millió dolláros tőkeinjekcióval lendítette fel a párizsi Disneylandet. Erős támogatója a nők jogainak, szerződtette Szaúd-Arábia első női pilótáját; abban az országban, ahol a nőknek még jogosítványuk sem lehet.

Ingvar Kamprad (6) - 23 milliárd dollár

A svéd milliárdos az itthon is kedvelt IKEA bútortársaság alapítója és tulajdonosa. Zsugoriságáról történetek keringenek: állítólag turistaosztályon szokott repülni, olcsó hotelekben száll meg. Persze nem fosztja meg magát minden földi jótól: van egy elegáns villája Svédországban, egy 17 hektáros szőlőföldje és inkább a gazdagbarát Svájcban él Svédország helyett.