Negyedszázados rekordmélységbe süllyedt februárban az infláció

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az előzetes várakozásokat jócskán alulmúlva, éves szinten mindössze 3,2 százalékkal emelkedtek februárban a fogyasztói árak – közölte a Központi Statisztikai Hivatal (KSH). Az elemzők februárra 3,5-3,8 százalékos inflációt vártak.

Januárhoz képest a fogyasztói árak februárban 0,4 százalékkal nőttek a statisztikai hivatal közlése szerint. A KSH közlése szerint utoljára 1981-ben volt ilyen alacsony az infláció mértéke, júniusban, a mostanival megegyező 3,2 százalék.

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) várakozásának megfelelően gyorsan csökken az infláció – kommentálta a KSH jelentését Missura Gábor, az MNB szóvivője. Missura szavai szerint az infláció azon a pályán halad, amelyet a Jelentés az infláció alakulásáról című jegybanki kiadványban február 21-én közzétett az MNB.

A stabil és erős forint, az uniós tagság következtében is élesedő piaci verseny és a kedvező nemzetközi környezet hozzásegít a pénzromlás ütemének csökkenéséhez, de ez várhatóan nem folytatódik az év második felében” – tette hozzá a szóvivő.

Nyeste Orsolya, az Erste Bank elemzője meglepőnek nevezte, hogy a legoptimistább várakozásoknál is kedvezőbb lett a februári adat, várakozása szerint az egész évre jellemző lesz a 3,5 százalék alatti infláció.

Barcza György, az ING Bank elemzője kissé emelkedő, 3,5 százalék körüli inflációs adatot vár márciusra, ezt követően szavai szerint májusig, júniusig csökken az index, s várhatóan 3,1 százalék körül éri el mélypontját. Az elemző jó esélyt lát arra, hogy az infláció alakulása a jegybank optimistának tartott prognózisát is alulmúlja, ami szavai szerint tükröződni fog a monetáris politikai döntésekben (azaz a kamatcsökkentés ütemében) is.

Barcza ugyanakkor a vártnál gyorsabb dezinfláció kedvezőtlen költségvetési hatására is felhívta a figyelmet: "A költségvetés 4,5 százalékos infláción alapul, az ettől várhatóan 1 százalékponttal elmaradó áremelkedési ütem 1 százalékkal, 20 milliárd forinttal csökkentheti az áfa-bevételeket.”

Londoni piaci elemzők a vártnál ismét jóval enyhébb inflációs adatok után jó esélyt látnak arra, hogy az MNB február után márciusban is 0,75 százalékpontos kamatcsökkentést hajt végre.

Alex Garrard, a UBS befektetési bankcsoport londoni irodájának elemzője azt mondta: a ház jelenlegi hivatalos várakozása 0,5 százalékpontos kamatcsökkentés a március 29-ei monetáris tanácsi ülésen, de a februári számok után "a mérleg a 0,75 százalékpontos csökkentés felé látszik billenni".

Gillian Edgeworth, a Deutsche Bank londoni befektetési részlegének stratégája szintén azt mondta, hogy a félszázalékos csökkentést valószínűsítő várakozás mellett most már nem lehet kizárni az ennél nagyobb, 0,75 százalékos kamatcsökkentést. Hozzátette ugyanakkor, hogy ennél meredekebb, például egyszázalékos enyhítést nem vár a márciusi monetáris tanácsi üléstől.