A hitelminősítőket nem aggasztja a horvát EU-tárgyalások elhalasztása

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Egyelőre nem tartják aggályosnak a nemzetközi hitelminősítők a horvát szuverén adósminőség szempontjából az EU-csatlakozási tárgyalások halasztását, de a középtávú kilátásokat már veszélyben látják a konfliktus esetleges elhúzódása esetén.

A Fitch Ratings, a legnagyobb európai hitelminősítő csütörtökön Londonban kiadott közleménye szerint a cég arra számít, hogy a halasztás átmeneti lesz, és ezért jelenleg nincs hatással a "BBB mínusz" szintű, pozitív kilátással nyilvántartott hosszú futamú szuverén devizaadósi besorolásra. Ez az osztályzat a megszorításokkal még éppen befektetői ajánlásúnak tekintett "BBB" sáv alsó széle.

A Fitch elemzése szerint azonban a horvát kormány reakciója és a kialakult helyzetben általa választott stratégia kritikus jelentőségű lesz. Ha Zágráb fokozza erőfeszítéseit a háborús bűnökkel vádolt Ante Gotovina tábornok kézre kerítésére - aminek elmulasztása az EU-tárgyalások halasztásának fő oka volt -, vagy egyértelműen bizonyítja, hogy Gotovina fellelhetetlen, az demonstrálná a kormány elkötelezettségét az EU-csatlakozás mellett, amelynek kilátása a politikai stabilitás és a gazdasági reformfolyamat egyik fő támasza volt az elmúlt években, áll a hitelminősítő elemzésében.

A Fitch Ratings szerint azonban Gotovina kiadása politikailag nehéz feladatnak bizonyulhat, tekintve az EU-csatlakozás lakossági támogatásában - részben éppen a Gotovina-ügy miatt - mért legutóbbi visszaesést. A kormánynak ráadásul csak egyfős többsége van a törvényhozásban, vagyis óvatosan kell egyensúlyoznia.

Mindezek alapján nem zárható ki a csatlakozási tárgyalások elkezdésének elhúzódó késedelme és Horvátország nemzetközi elszigetelődése, ami - tekintve, hogy az eddigi kedvező gazdasági és politikai folyamatok az EU-csatlakozás kilátásához kötődtek - már nyomást gyakorolhat a horvát adósosztályzatra, írták a Fitch Ratings elemzői.

A hitelminősítő szerint mindazonáltal a horvát osztályzatokra nagyobb veszélyt jelent a nagy belső és külső egyensúlyhiány, mint az EU-tárgyalások késése. A költségvetési deficit tavaly a valamelyes javulás ellenére még mindig a GDP-érték 5 százaléka volt, a nettó külső adósság pedig megközelítette a folyó bevételek 75 százalékát, jóllehet a "BBB" sávba sorolt adós országok jellemző
középértéke 36 százalék. 

A minap az amerikai Standard and Poor's is olyan elemzést adott ki, amely szerint az EU-felvételi tárgyalások halasztódása, ha az átmeneti jellegű, önmagában nem befolyásolja a horvát adósi besorolást. 

A világ legnagyobb nemzetközi hitelminősítője, amely a Fitchnél eggyel magasabb szinten, "BBB"-vel tartja nyilván a horvát devizaadósságot, hét eleji londoni kommentárjában azt írta, hogy a horvát adósosztályzatokat továbbra is az eddigi erőteljes reformfolyamat és szerkezetátalakítási erőfeszítések, valamint a jó növekedési kilátások támasztják alá. 

Függetlenül a tárgyalások kezdetének "várhatóan rövid távú" halasztásától, az EU-tagság kilátása változatlanul erős politikaformáló tényező, áll a Standard and Poor's elemzésében.