Eljárás indult a Pesti Est ellen

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Gazdasági erőfölénnyel való visszaélés gyanúja miatt eljárást indított a versenyhivatal a Pesti Estet kiadó Est Media ellen. A 12 éve piacvezető kiadótársaság és a terjesztési pontok közötti kizárólagos szerződések nem teszik lehetővé, hogy a feltörekvő Flyerz és az Exit is bejusson a stratégiai pontokra.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) erőfölénnyel való visszaélés és versenykorlátozó megállapodás gyanúja miatt indított vizsgálatot a piacvezető Pesti Est ellen - írja a Világgazdaság. Az ingyenes programmagazinok több milliárd forintos piacán vezető kiadónak tavaly óta két riválissal, az Flyerzzel és az Exittel kell megküzdenie. A vetélytársak azonban egyelőre nem tudnak érvényesülni a stratégiai pontokon: mozikban, gyorséttermekben és plázákban.

A GVH-nál a lapnak megerősítették az eljárás megindulásával kapcsolatos információkat, jelezvén azt is: a GVH-nál február 28-án indult el az eljárás.

Kilenc hónapnyi piaci jelenlét egyértelműen azt mutatja, hogy a stratégiai pontokra nem tud bejutni a Flyerz – mondta Fellner Krisztián, a Flyerzt jegyző Medianow Kft. egyik tulajdonosa. Jelezte azt is: piackutatásaik során már feltételezték, hogy kizárólagos szerződések vannak az Est Media és több fontos terjesztési pont között, de hittek benne, hogy idővel, ha valós alternatívát nyújtanak, akkor megszűnik az egyoldalú rendszer.

Nincs ellenünkre a vizsgálat – jelezte a Világgazdaságnak Ruszkai Nóra, az Exitet kiadó Sanoma Exit Kft. ügyvezető igazgatója. Mint mondta: meglepetésszerűen érte a Sanomát, hogy a kulcsfontosságú piaci helyeken: multiplexekben, nagyobb gyorséttermekben nem tudnak részesedést szerezni. Ajánlataikra rendre olyan visszajelzéseket kaptak a terjesztési pontoktól és a hirdetőktől, hogy az Est Mediával kötött – nagyon kedvező feltételeket biztosító – szerződéseik ezt nem teszik lehetővé.

Alapvetően nem értik a bejelentő szándékait, mivel meggyőződésük, hogy semmilyen jogsértést nem követtek el – mondta Bartucz László, az Est Media ügyvezető igazgatója. Mint mondta: tudomásul veszik, hogy a törvényi szabályozás alapján a GVH köteles kivizsgálni a bejelentést, és minden eszközzel támogatják a GVH-t az eljárás minél gyorsabb lezárásában.