Több mint 60 ezer külföldi dolgozik Magyarországon

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A külföldi munkavállalóknak kiadott érvényes munkavállalási engedélyek száma csaknem 53200 volt a múlt év decemberében, ezen kívül körülbelül 10 ezer az európai uniós tagállamokból érkező nem engedélyköteles munkavállalót is regisztráltak - közölte a Foglalkoztatási Hivatal.

Az összesítéseket fél évente készítik. A legtöbben, több mint 35200-an román állampolgárok jutottak engedélyhez, 8800-at meghaladó az ukránok száma, illetve 1600-nál több engedélyt adtak ki még a május elsejei európai uniós csatlakozás előtt szlovák állampolgároknak.

A Szerbiából, Montenegróból érkezőknek kiadott engedélyek száma több mint 1080, Kínából csaknem 900-an, Mongóliából mintegy 660-an dolgozhattak engedéllyel Magyarországon. Németországból 700-an nyertek el engedélyt, Japánból 430-an, a többi országból engedélyhez jutók száma ennél alacsonyabb.

A szlovák állampolgárok közül körülbelül 1600-an engedélyt váltottak ki még a múlt év elején, május elsejét követően viszont további 9800 munkavállaló már regisztrációval vállalt munkát Magyarországon.

A csak regisztrációra kötelezett körülbelül 10 ezer munkavállaló döntő része tehát szlovák állampolgár. A lengyelek közül több mint 400-an dolgozhattak így, a többi országból érkező regisztrált ennél kisebb számban dolgozik Magyarországon.