Bankbotrány: kenőpénzt kaptak az állami cégek vezetői?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A lengyel sajtó vádjai szerint a német Deutsche Bank a lengyel BIG Bank Gdanski (mai nevén Bank Millenium) ellenséges átvételi kísérletekor, 2000-ben az ügyletet 6,5 millió dolláros kenőpénzzel "támogatta".

A Rzeczpospolita és a TVN magántelevízió vádjára a Deutsche Bank egyelőre nem reagált. A vádak szerint Deutsche Bank átfogó ellenőrzést akart szerezni a BIG Bank Gdanski felett, ezért megvesztegette két állami biztosítótársaság, a PZU és a PZU Zycie vezetőit - Wladyslaw Jamrozyt és Grzegorz Wieczerzakot. A két biztosító akkoriban részesedéssel rendelkezett a BIG Bank Gdanskiban, és a bank is a biztosítókban.

A lap és a tv-adó állítólag olyan dokumentumokkal rendelkeznek, amelyek azt bizonyítják, hogy a Deutsche Bank mindkét vezetőnek "tanácsadási díjat" fizetett, összesen 6,5 millió dollár értékben. A pénz az Astra Financial Services Ltd számlájára folyt be. Az Astrát a Warren Trustees vezetői irányították, és ez az alap kezelte egyúttal Jamrozy vagyonát is.

A parlamenti vizsgálóbizottság előtt Jamrozy vitatta, hogy a Deutsche Banktól pénzügyi juttatást kapott volna. Az Astra pénzügyi szolgáltatóval kapcsolatos vádra a Rzeczpospolitának nem kívánt nyilatkozni.