Draskovics befagyasztaná a minisztériumi kiadásokat?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Dresdner Kleinwort Wasserstein (DrKW) londoni befektetési ház értesülése szerint Draskovics Tibor pénzügyminiszter a minisztériumok bizonyos kiadási tételeinek zárolását fontolgatja a költségvetési hiány gyors bővülésének megfékezése végett.

Az Allianz pénzügyi szolgáltató csoport londoni befektetési részlege - az európai feltörekvő piacokat folyamatosan elemző egyik legnagyobb londoni ház - csütörtökön kiadott napi térségi körképében azt írta: helyszíni beszámolókból szerzett értesülése szerint a pénzügyminisztérium olyan javaslaton gondolkodik, amely az egyes tárcák fejlesztési kiadásait az előirányzat 35 százalékára korlátozná az első félévben.

A jelentés szerint a DrKW elemzőinek minapi budapesti látogatása során Draskovics személyesen is utalt arra, hogy bizonyos kiadásokat befagyaszthatnak. A pénzügyminiszter szerint azonban a kormány addig nem tudja eldönteni, hogy ez szükséges-e, amíg nem látja a teljes első félévi deficitadatokat.

Ebben az esetben bármiféle esetleges költségvetési módosítás júliusban lehetséges, vagyis a szükséges korrekciós intézkedések áttolódhatnak a második félévre - áll a londoni Dresdner-jelentésben.

A DrKW szerint mindazonáltal a cég bármelyik forgatókönyv megvalósulását olyan konkrét lépésként üdvözölné, amellyel megakadályozható lenne, hogy az ország az idén ismét túllépje a költségvetési deficitcélt.

A Dresdner a jelentés szerint ugyanakkor továbbra is "bizonyos mértékig kérdésesnek tartja", hogy a kormány a választások előtti évben mekkora költségvetési konszolidációt lesz képes végrehajtani, és a cég változatlanul a 4,7 százalékos idei hiánycél túllépését várja.

A pénzügyi tárca cáfol

A pénzügyminiszter nem készül arra, hogy a minisztériumok kiadási tételeit zárolja - közölte Pichler Ferenc, a pénzügyminiszter kabinetfőnöke. Pichler Ferenc szerint az idei költségvetés biztonsági tartalékokkal készült, e tartalékok képzésének szabályait tartalmazza a költségvetési törvény.

A speciális államháztartási tartalék a jogszabály szerint az intézményi előirányzatok 1 százaléka, valamint a fejezeti kezelésű pénzek 10 százaléka, illetve bizonyos tartalékokat az önkormányzatoknál is előír a jogszabály. Ez a tartalék automatikusan megképződött január 1-jétől, a kormány két hete döntött arról, hogy egyes esetekben mentességet ad ez alól. Az megképzett államháztartási tartalék mintegy 160 milliárd forint, a GDP 0,8 százaléka - tette hozzá a kabinetfőnök.

Elmondta: egy másik törvényi előírás, hogy a fejezeti kezelésű előirányzatoknak az első félévben csak a 35 százalékát használhatják fel. Ez azonban nem zárolás, erre az intézkedésre azért van szükség, mert a bevételek jelentős része a második félévben fut be a költségvetésbe - hangsúlyozta.

A harmadik takarékossági intézkedés, hogy az államkincstárnál vezetett nyilvántartás alapján az új kötelezettségvállalásokról a jelentősebb tételek esetében egyeztetni kell a Pénzügyminisztériummal - tette hozzá.

A kabinetfőnök emlékeztetett: a pénzügyminiszter a februári államháztartási adatok ismertetésekor szólt arról, hogy az általános forgalmi adóból származó bevételek elmaradtak a várakozástól. Ezzel kapcsolatban a miniszter kijelentette, amennyiben a kedvezőtlen folyamatok tartóssá válnak, akkor a megképzett államháztartási tartalék azon részét, amely ezt hiányt kiegyenlítheti, nem használja fel a kormányzat.