Az ÁNTSZ, az Álletegészségügyi, Növény- és Fogyasztó Védelmi Szolgálat szakembereivel együtt körülbelül 250 mintát vizsgált meg, amelyeket a nagyáruházláncok boltjaiban, illetve piacokon vettek - számolt be az MTV Híradója. A laboreredmények szerint általában biztonságosak a magyar élelmiszerek, de azért akadt néhány kifogásolható termék.
Ötvenhatféle tejből például nyolccal voltak problémák: öt magyarnál alacsonyabb, három külföldinél pedig magasabb volt a zsírtartalom a feltüntetettnél. Egy dán nemespenésszel érlelt lágysajtban pedig - főleg a terhes nőkre veszélyes - lisztéria kórokozót találtak.
Egy heringkonzervben a higany mennyisége haladta meg a megengedet szintet, de a termék így sem káros az egészségre. Az egyik piacon begyűjtött Iránból származó fügében viszont élő molylárvák voltak.
A szakemberek szerint azonban összességében véve biztonságosak a magyar élelemiszerek, az ellenőrzés pedig hatékony, nincs szükség egy új hatóság felállítására. A húsvét előtti akcióhoz hasonló élelmiszerbiztonsági ellenőrzésekre a jövőben is számíthatnak a forgalmazók.