Zöld út az adótörvények módosításának

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A parlament gazdasági bizottsága szerdai ülésén a kormánypárti képviselők 15 igen, az ellenzékiek 6 nem szavazata mellett általános vitára bocsátotta az adókról és járulékról szóló törvények módosításáról szóló törvényjavaslatot.

Pölöskei Pálné, a Pénzügyminisztérium főosztályvezető helyettese szerint a javaslat olyan egyszerűsítéseket tartalmaz, amelyek az adózóknak idő- és pénz megtakarítást jelentenek, de a költségvetési bevételben összességében nem okoznak változást.

Példaként említette a személyi jövedelemadó (szja) törvény azon módosítását, amely az iparűzési adóalap csökkentéséhez szükséges kedvezmények igénybevételét teszi könnyebbé azzal, hogy a köztartozások széles körét leszűkíti az állami vagy önkormányzati adóhatóságnál fennálló adótartozásra.

Az szja-törvény módosításai között még említést érdemel az a pontosítás, amely lehetővé teszi az adóhatósági vagy önellenőrzés során feltárt jövedelemmel szemben is az elhatárolt veszteség elszámolását.

A társasági adóval kapcsolatos módosító javaslatok közül a főosztályvezető-helyettes kiemelte az üvegházhatású gázok kibocsátási egységeinek kereskedelmét támogató új kedvezményt.

Az adózás rendjéről szóló törvény módosító javaslata szerint, a jóhiszemű adózók védelmében, az adótitok szabályok lehetővé tennék, hogy az érintettek üzleti partnereik nevét, adószámát, székhelyét az adóhatóság honlapján közzétett nyilvános adatbázisból megismerhessék, illetve az általuk ismert információk valóságtartalmáról meggyőződhessenek.

Fónagy János (Fidesz), a bizottság alelnöke közölte: szakmailag nem vitatja az előterjesztést, ám kifogásolta, hogy a javaslat nem csökkenti az adózók terheit, ezért a Fidesz nem támogatja annak általános vitára bocsátását.