Száguldó olajár: újra 55 dollár fölött a fekete arany

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csütörtökön ismét emelkedtek az árak a nyersolaj szabadpiacán, egyrészt az amerikai készletek csökkenésével összefüggő spekuláció, másrészt a Goldman Sachs csütörtökön közzétett jelentésének pszichés hatása miatt.

A jelentésben azt jósolják a szakértők, hogy a nyersolaj ára a hordónkénti (159 liter) 105 dollárt is elérheti. " Ha a Goldman jelentésében foglaltak helyesek, úgy az árakban a következő pszichológiai határ a hordónkénti 60 dollár lehet "- mondják a kereskedők.

Szerdán jelentette az Amerikai Energiainformációs Ügynökség, hogy a benzintartalékok a március 25-i héten már a negyedik egymást követő héten csökkentek, amiből a kereskedők a benzinellátás további szűkösségére következtetnek.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate (WTI) könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre közép-európai idő szerint péntek reggel hordónként 55,63 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 23 centtel drágább a csütörtöki New York-i zárónál. A WTI szerdán 1,41 dolláros, azaz 2,6 százalékos emelkedés után 55,4 dolláron zárt.

Az ólmozatlan normálbenzin májusra péntek reggel gallononként (3,78 liter) 1,6655 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben. Csütörtökön az áprilisi szállítású normálbenzin 0,0588 dollárral, azaz 3,7 százalékkal 1,6549 dollárra drágult a szerdai New York-i záróhoz képest.

Az északi-tengeri Brent májusi jegyzése csütörtökön 2,2 dolláros, azaz 4,2 százalékos emelkedés után 54,29 dollár volt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).