Még idén elindulhat a hatmilliárd forintos panelprogram

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A program azokat a nagyvárosokat, megyei jogú városokat célozza meg, ahol az önkormányzatok már felkészültek az együttműködésre - jelentette be Fegyverneky Sándor, az Országos Lakás- és Építésügyi Hivatal (OLÉH)elnökhelyettese.

Hatmilliárd forintos állami panel-felújítási program indulhat még az idén a következő évi költségvetés terhére - közölte Fegyverneki Sándor. A panelprogram konstrukciójának lényege, hogy az állami forrás mellé a helyi önkormányzatnak és a társasháznak külön-külön ugyanennyi pénzt kell biztosítania a felújításhoz. Így 18 milliárd forint összértékű program valósulhat meg, ez pedig akár több tízezer otthont érinthet.

Az idei költségvetésben egyébként további 1,9 milliárd forint állami forrást különítettek el a házgyári épületek felújításának támogatására. Fegyverneky szerint a Pénzügyminisztérium "napokon, vagy heteken belül" megadja az engedélyt a program elindításához.

Többféle pályázatot írnak ki. Lesznek olyan pályázatok, ahol az épületet a környezetével együtt újíthatják meg a társasházak és lesznek az épületgépészeti berendezések rekonstrukcióját támogató kiírások. Külön pályázatot írnak ki azon társasházi közösségek számára, amelyek az épületen korábban már elvégezték a nyílászárók cseréjét, és a hőszigetelés megújításával is végeztek. Ilyen esetekben például a kazán-, a lift-, vagy az elektromos berendezések cseréjére lehet állami támogatásért pályázni.

A területfejlesztésért felelős miniszterhez tartozó OLÉH elnökhelyettese arról is beszélt, hogy Budapest egyik legizgalmasabb lakásegyüttesét az úgynevezett gangos lakóházak adják, ahol a térszerkezetnek köszönhetően természetes egységben és, mint mondta, "szociális mixben" tudtak együtt élni a különböző szociális helyzetben lévő családok. "A mai lakásépítéseknél is tekintettel kellene arra lenni, hogy a különböző társadalmi csoportok ne különüljenek el térben egymástól" - fűzte hozzá.