Az SZDSZ nem támogatja az adóreform javaslatokat

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az SZDSZ nem támogatja az adóreform bizottság javaslatait. Kuncze Gábor szerint a testület javaslatában "nem nagyon köszönnek vissza" a liberálisok által korábban megfogalmazott adócsökkentési elképzelések, ezért azt nem tudják elfogadni.

Az SZDSZ adóreformmal kapcsolatos elvárása az volt, hogy olyan javaslatokat tegyen a bizottság, amelyek Magyarországot ismét "példaországgá" teszik a régióban, tehát választ adnak arra, hogy miként lehet a magyar gazdaság versenyképesebb, hogy lehet csökkenteni az élő munka terheit, az állampolgárok adóterheit, és egyszerűbb, átláthatóbb adórendszert kialakítani - mondta.

Ilyen tartalommal azonban a javaslatok elfogadhatatlanok az SZDSZ számára és a liberálisok nem támogatják az elképzelések parlamenti vitáját sem -mondta Kuncze. 

A politikus szerint ezt indokolják a környező országokban végrehajtott bátor adóintézkedések, amelyektől elmaradva Magyarország közép- vagy hosszú távon vesztes lesz. Mint mondta, a liberálisok lelkiismerete tiszta, hiszen régóta szorgalmazzák a közigazgatás, az egészségügy, a szociális rendszer átalakítását. "Nem a mi felelősségünk (...), hogy ezeken a területeken nem történtek lépések" - hangoztatta.

Kuncze szerint a párt javaslatai összességében mintegy 150 milliárd forint bevételkiesést jelentenének a költségvetés számára, azonban a növekedési többletből ez finanszírozható.

Az SZDSZ azt javasolja a miniszterelnöknek, hogy ezzel zárják le a bizottság munkáját és kezdjenek tárgyalásokat arról, hogy a megadott kereteken belül, kellő politikai bátorsággal és elszántsággal milyen lépéseket lehet tenni - mondta.

A politikus kitért arra, hogy a Fidesz adócsökkentési javaslatai hiteltelenek, mert a nagyobbik ellenzéki párt egyszerre ígér "hideget-meleget", és ezzel félrevezeti a választókat. "Már most borítékolom, hogy ha 2006-ban a Fidesz helyzetbe kerülne, ezeket a javaslatokat, amiket most letett, mind, mind nem hajtaná végre" - mondta.

Hiányolta, hogy a Fidesz "nem árazza be" a javaslatát, vagyis nem mondja meg, hogy annak végrehajtása mennyibe kerülne, és azt honnan finanszírozná. Szerinte az SZDSZ számításai szerint a Fidesz javaslatainak megvalósításával 900 és 1000 milliárd forint közötti összeg esne ki a költségvetésből.