Negyedik napja esik az olaj ára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Csütörtökön már a negyedik napja folyamatosan mérséklődik a kőolaj ára a szabadpiacon, az árakra nyomást gyakorolnak az amerikai olajkészletek, amelyek már a nyolcadik hete növekednek egyfolytában.

A nyugati féltekén irányadó amerikai West Texas Intermediate könnyűolajfajta a legközelebbi, májusi határidőre közép-európai idő szerint csütörtök reggel hordónként (159 liter) 55,79 dollár volt a New York-i árutőzsde (NYMEX) Szingapúrban folytatódó, elektronikus ACCESS jegyzésében, 6 centtel olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. A WTI szerdán 19 centet esett azután, hogy közölték: a múlt héten az amerikai olajkészletek 2,4 millió hordóval emelkedtek.

Az Amerikai Energiainformációs Ügynökség szerint a készletek 317,1 millió hordóra rúgnak, a legmagasabb szintet érték el három év óta. A benzinkészletek viszont 2,1 millió hordóval 212,3 millióra süllyedtek, a várt 1,3 milliós hordós csökkenéssel szemben némileg erőteljesebben.

Az ólmozatlan normálbenzin a legközelebbi, májusi határidőre csütörtök reggel gallononként (3,78 liter) 1,6519 dollár volt a szingapúri ACCESS-ben, 0,0073 dollárral olcsóbb a szerdai New York-i zárónál. Az északi-tengeri Brent könnyűolaj referenciafajta szerdán hordónként 17 cent csökkenéssel 55,27 dolláron zárt a londoni Nemzetközi Olajtőzsdén (IPE).