Nem vonzó a Pest megyei lakásépítés az ingatlanfejlesztőknek

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu

Egyre több barnamezős, egykori ipartelepek helyén megvalósuló beruházás indul Budapesten, ugyanakkor nagyon kevés az önkormányzati bérlakásépítések száma - derült ki a Studio Metropolitana Urbanisztikai Kutató Központ (SM) és az E-Build Információs és Tanácsadó Kft. közös tanulmányából.

Tavaly Budapesten a legalább 50 lakásos magánberuházásban épülő lakások 31 százaléka, azaz 6162 lakás az  úgynevezett "rozsdaövezetekben" kapott helyet - mondta Ongjerth Richárd, az SM ügyvezetője a  főváros és agglomerációja elmúlt évi és várható ingatlan-beruházási tendenciáiról.

Várakozásaik szerint idén és jövőre az egykori ipari, vagy katonai területeken még nagyobb lakásberuházások indulnak el, méghozzá az összefüggő rozsdaövezetekben. A Pest megyei lakásépítésben továbbra sem látnak fantáziát a nagyobb ingatlanfejlesztő cégek, erre a fővárosból kiköltözők sem támasztanak megfelelő keresetet. Tavaly alig több, mint ezer lakást adtak át a 30 lakásosnál nagyobb programok keretében.

Bihary Gábor, a Fővárosi Közgyűlés szakbizottságának elnöke szerint az önkormányzati bérlakásépítések száma folyamatosan csökken mind Budapesten, mind pedig Pest megyében. A régióban évente kevesebb, mint ötszáz bérlakás épül. Meglehetősen nagy tehát az eltérés a deklarált lakáspolitika és a valóság között.

Ez azt mutatja, hogy a bérlakásépítés szükségességéről szóló hangzatos kormányzati elképzelések változatlanul nem jutnak el a tényleges beruházási tevékenység szintjére - derül ki a felmérésből, miszerint idén sem várható a bérlakás-építés bővülése.

Jelenleg túl sok kis lakás épül, ez pedig a jövőben strukturális gondokat okozhat. A demográfiai tendenciák romlásához vezethet, ha a gyerekes családok nem találnak a fővárosban megfelelő nagyságú lakásokat és az agglomerációba költöznek, tovább emelve ezzel a kiköltözők arányát - fűzte hozzá Ongjerth Richárd.