Mi kerüljön az áruk címkéjére?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A fogyasztóvédők továbbra is kitartanak eredeti álláspontjuk mellett, amely szerint csak független, szakmai grémium által megvizsgált és jóváhagyott egészségre ható információt lehessen feltüntetni az élelmiszerek címkéjén - mondta Dömölki Lívia, az Országos Fogyasztóvédelmi Egyesület (OFE) élelmiszer-bizottságának vezetője.

Utalt arra, csalódottak amiatt, hogy az Európai Parlament környezetvédelmi bizottsága legutóbbi ülésén leszavazta a fogyasztóvédők javaslatát, és a gyártóra bízná, mit tüntethet fel az élelmiszer címkéjén.

Dömölki Lívia szerint a fogyasztók számára rossz megoldás, ha marketing szempontból jól hangzó, ugyanakkor az egészséges élelmiszer fogalmát eltérő módon értelmező információk jelennek meg az élelmiszerek címkéjén.

Az OFE szakértője szerint Magyarországon - ugyanúgy, mint egész Európában - problémát jelent, hogy a nagy zsír-, cukor- és sótartalmú élelmiszereket a különböző ajánlások és reklámok különlegesen egészségesként tüntetnek fel.

Az OFE az Európai Fogyasztók Szervezetével (BEUC) egyetértésben abban bízik, hogy az Európai Parlament többi szakbizottsága elfogadja érvelésüket, és az Európai Unió új szabályozásban a fogyasztók érdekei jelennek meg.