A magas logisztikai költségekről panaszkodnak a fuvarozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A gazdasági tárca politikai államtitkára és a Magyar Közúti Fuvarozók Egyesülete (MKFE) vezetői szerint is hátrányosak az ország versenyképessége szempontjából a magas hazai logisztikai költségek - közölte az MKFE a Szanyi Tiborral kedden este folytatott egyeztetés eredményét összegezve.

Az MKFE szerdai közleményében emlékeztet arra: az egyesület a sajtóból értesült arról, hogy a más érdekképviseletekkel közösen folytatott, 2005. április 15-én lezárult szakértői tárgyalások után 2005. április 25-én Szanyi Tibor politikai államtitkár két érdekképviselettel megbeszélést folytatott az üzemanyagok jövedéki adótartalmáról.

Tekintettel arra, hogy az MKFE ilyen tárgyalásokra meghívást nem kapott, az egyesület főtitkára még azon a napon levélben kérte az államtitkártól a helyzet tisztázását. A megkeresést követően Szanyi Tibor kedden este fogadta az MKFE képviseletében Galambos István társelnököt, Rajnai Zoltán elnökségi tagot, valamint Hinfner Miklós főtitkárt.

A megbeszélésen az MKFE képviselői ismertették a jövedéki adóval kapcsolatos egyesületi (elnökségi) álláspontot, jelezve, hogy ez a kérdés a problémakörnek csak egy része, s hozzátéve, hogy csak és kizárólag egységes rendszerben tudnak gondolkodni. Részletesen ismertették a fuvarozási szakma általános gondjait, többek között a fuvarozókat érintő állami elvonások átalakításának szükségességét.

Az MKFE közleménye szerint Szanyi Tibor "a kérdést megértéssel fogadta, pozitívan értékelte az MKFE elmúlt időszakban tanúsított, konstruktív, higgadt magatartását, továbbá az egyesület szakértőinek közreműködését, és hasznosnak ítélte meg, hogy a szakértői munkát nemzetközi adatok is segítik".

Az MKFE társelnöke és a GKM politikai államtitkára egyetértettek abban, hogy a magas hazai logisztikai költségek az ország versenyképessége szempontjából is hátrányosak.

Szanyi Tibor fontosnak nevezte a szakma versenyképessége érdekében a versenysemleges piaci működési környezethez szükséges jogszabályi háttér kidolgozását, valamint a hatósági ellenőrzések ügyét és támogatásáról biztosította az egyesület képviselőit e kérdésekben.