Négyzetméterárak Budapesten és Manhattanben

Utolsó frissítés:

Az átlagos manhattani négyzetméterár 1,7 millió forintos összege mindössze néhány százezer forinttal magasabb, mint a legdrágább budapesti lakások négyzetméterára. A manhattani apartmanok átlagos eladási ára az első negyedévben új rekordot döntött - idézi a Prudential Douglas Elliman Manhattan Market Overview című piaci felmérését a Portfolio.

Az év első hónapjaiban kialakult átlagos eladási ár 1,21 millió dollárra emelkedett, ez 23 százalékkal volt magasabb a negyedik negyedév, és 26 százalékkal a tavalyi első negyedév adatánál. Az átlagos négyzetlábár (egy négyzetláb 0,1 négyzetméter) első ízben haladta meg a 900 dolláros szintet. Pontosan 910 dollárra emelkedett, ami a megelőző negyedévhez képest 16,7 százalékos, a tavalyi év első negyedévéhez képest pedig 28 százalékos többlet.

A jelentés szerint az árak felfutását a javuló gazdasági feltételek, a szűk kínálat, az emelkedő jövedelmek és az a széles körben elterjedt várakozás okozta, miszerint a közeljövőben emelkedni fognak a jelzálogkamatok.

Budapesten eddig csak néhány lakás lépte át a négyzetméterenkénti egymilliós határt. Az új ingatlanok között eddig a Várban épült Anjou ház volt az egyetlen, ahol a legjobb apartmanokat 1,3 millió forintos négyzetméteráron kínálták. Ingatlanpiaci szakértők szerint az egymilliós határt ingatlanpiaci szakértők szerint akár egy felújított házban levő, belvárosi, Dunára néző, tetőteraszos lakás is átlépheti. A budai oldalon is akadnak olyan villák, melyeknek lakásai elérik az egymilliós négyzetméterárat, ám az ingatlanok nagy mérete miatt nem lehet ennyire magas árat számolni.