Több mint 400 milliárdos hitelprogram indul

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Összességében 410 milliárd forint értékben indítja el a kormány a sikeres Magyarországért hitelprogramot, amelynek keretében 145 milliárd forint új forrást szánnak vállalkozásfejlesztésre - mondta Veres János pénzügyminiszter és Kóka János gazdasági és közlekedési miniszter. A Fidesz szerint már működő, de javarészt kudarcba fulladt hitelprogramok átnevezéséről van szó.

A vállalkozásfejlesztési hitelprogram 310 milliárd forintot tesz ki, amiből a már korábbi vállalkozásösztönző programok összevont része 165 milliárd forint. Emellett az önkormányzatok infrastruktúrafejlesztésére 60 milliárd forintot szán a kormány, agrárfejlesztési hitelprogramra pedig 40 milliárd forintot.

Az MSZP közleményben üdvözölte a hitelprogram bejelentését. "A Sikeres Magyarország hitelprogramok bejelentése azt jelenti, hogy a Magyar Szocialista Párt és a kormány közötti munkamegosztás jól működik. Hiller István pártelnök egy héttel ezelőtt javasolta a kormánynak egy olyan hitelprogram kidolgozását, amely könnyen és gyorsan pénzhez juttatja a vállalkozókat és az önkormányzatokat" - áll a párt közleményében.

Halász János, a Fidesz országgyűlési frakciójának szóvivője szerint gyakran már működő, de javarészt kudarcba fulladt hitelprogramok átnevezéséről van szó. A politikus úgy értékelte, hogy a kormány teljesítette Hiller István pártelnök minapi megrendelését.

Szerinte az önkormányzatok 60 milliárd forintos hitelkeretének alig 10 százalékát sikerült felhasználni, a 40 milliárd forintos agrárfejlesztési keret el sem indult. Halász felelőtlenségnek nevezte, hogy létező programok reklámozására 390 milliót szán a kormány, amikor egyebek mellett Mátrakeresztesen ennek többszörösére lenne azonnal szükség.

Merényi Miklós, a Gazdasági és Közlekedési Minisztérium kommunikációs igazgatója azt mondta: félreértésen alapulhat Halász János kijelentése, mert a bruttó 390 millió forintos kommunikációs kampánykeret átfogó tájékoztatásra szól. Ennek része külföldi újságírók Magyarországra utaztatása, a Sikeres Magyarországért hitelprogram kommunikációja, valamint az Európai Unió operatív programjaival kapcsolatos tájékoztatás. Mindezt az EU írja elő, és részben fedezi is ezeket a kiadásokat.