Az USÁ-ban egyre népszerűbbek az idősödő dolgozók

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Egyesült Államokban - az európai irányzattal ellentétesen - egyre több munkaadó fedezi fel a magasabb életkor nyújtotta előnyöket a munkavállalók alkalmazásánál.

Mivel a kor szerinti megkülönböztetés tilos, a munkaadó 1967 óta törvény szerint nem érdeklődhet a munkára jelentkező életkora felől, és kívánatos korhatár sem jelölhető meg az álláshirdetésekben.

2000-ben az Egyesült Államokban a 60-64 éves férfikorosztályban még 57 százalék dolgozott, a 65-74 évesek 18 százaléka, a 75-84 évesek 10,5 százaléka, és a 85 vagy azon éven felülieknél is 4,8 százalék.

Munkapiaci elemzők szerint az idősek foglalkoztatása egyre nő, ami összhangban van azzal, hogy a várható élettartam is erősen emelkedik. Tíz évvel ezelőtt a 65-69 éves korcsoportnak még csak a 27 százaléka dolgozott, ma már 33 százalék.

„Építünk tapasztalataikra és érettségükre. Ezenkívül mivel maga a népesség is öregszik, idősebb vásárlóink könnyebben találnak megfelelő hangot a saját korosztályukat képviselő eladóval, állítja a Walgreens drogéria és gyógyszer-kereskedelmi hálózat szóvivője.

A Home Depot barkácshálózat humánerőforrás vezetője szerint megfigyelték, hogy az idősebb munkavállalóiknál kevesebb a betegség miatti távollét, rugalmasabbak és hosszabb időt töltenek munkahelyükön. Azt is megfigyelték, hogy ha üzleteik alkalmazottai korban és nemben megfelelnek a környező negyed lakóösszetételének, többet adnak el.