Csapvizet vagy ásványvizet igyunk?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A magyarországi csapvíz Európában az egyik legjobb, minősége sokszor meghaladja még az ásványvizekét is - áll a Magyar Viziközmű Szövetség (MVSz) közleményében, amelyet az ásványvíz-ipar szakmai véleményére reagálva adott ki.

Az MVSz így reagált a Magyar Ásványvíz Szövetség és Terméktanács (MÁSZ) nyilatkozatára, amely szerint Magyarországon a vezetékes ivóvíz döntően felszíni vizekből származik, amelyek sokszor erősen szennyezettek, így az ivóvizet csak tisztító- és vegyszeres fertőtlenítő eljárásokat követően teszik emberi fogyasztásra alkalmassá.

Az MVSz közleményében hangoztatja: Magyarországon a vezetékes vízszolgáltatók szerte az országban szinte kizárólag természetes szűrésű kutakból nyerik az ivóvizet és nincs semmilyen további vegyszeres tisztításra szükség.

"Több helyen ugyanaz a réteg- és karsztvíz képezi a vezetékes és a palackozott vizek vízbázisát" - olvasható a közleményben. Papp Mária, a szervezet főtitkára hozzátette, hogy a csapvíz minősége épp ezért legtöbbször jobbnak tekinthető az ásványvíznél, hiszen azt "frissebben" ihatják az emberek.

A főtitkár megjegyezte, hogy az ásványvíz-ipar által említettel szemben a felszíni vizekből kitermelt, biológiai és vegyi tisztításra szoruló víz csupán 2 százalékot tesz ki a teljes vezetékes vízmennyiségből.

Papp szerint ivóvízellátás szempontjából a magyarországihoz hasonló szerencsés földrajzi adottságokkal Svájc, Ausztria és Németország rendelkezik, ahol ugyancsak magas a több ezer méter mélyről, réteg-, és karsztvizekből kinyert csapvíz aránya a teljes vezetékes vízmennyiséghez viszonyítva.

A közlemény szerint Magyarországon naponta mintegy 2 millió köbméter vizet juttatnak el a fogyasztókhoz a vezetékes ivóvízhálózatok üzemeltetői. "A vezetékes ivóvíz-szolgáltatók szigorú minőségbiztosítási rendszereket működtetnek, ezért a vezetékes ivóvíz az egyik legalaposabban ellenőrzött élelmiszer szerte az országban" - tudatja az MVSz a közleményben.

A szervezet a közleményben sajnálatát fejezi ki, hogy az ásványvíz gyártói üzleti érdekből, indokolatlanul támadják a vezetékes ivóvizek minőségét.