Magyar veszélyes hulladék Ukrajnában?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A vámhatóságtól és a határőrségtől kér tájékoztatást a Környezetvédelmi és Vízügyi Minisztérium arról, hogy valóban került-e ki Ukrajnába autóipari nyersanyagnak álcázott veszélyes hulladék Magyarországról.

A Mosnews orosz hírügynökség ukrán forrásra hivatkozva azt közölte, hogy egy Ozon nevű ukrán cég az elmúlt négy évben legalább 4 ezer tonna különösen veszélyes hulladékot szállított át illegálisan Magyarországról.
   
Varga Pál, az Országos Környezetvédelmi, Természetvédelmi és Vízügyi Főfelügyelőség (OKTVF) főosztályvezetője hangoztatta: amennyiben a hír igaznak bizonyul és fény derül a szállításban érintett magyar fél kilétére, akkor az több millió forintos bírságra, környezetvédelmi engedélyének visszavonására számíthat, továbbá a hulladék visszahozataláról is gondoskodnia kell.
   
A főosztályvezető megjegyezte, hogy az ilyen ügyek, csak akkor tartoznak a környezetvédelmi hatóság illetékességébe, ha hulladéknak minősített szállítmány hagyja el az országot.
   
"Ha nyersanyag kereskedelméről van szó, akkor az engedélyezés a Gazdasági és Közlekedési Minisztériumhoz tartozik, a kivitelt pedig a Vám- és Pénzügyőrség, valamint a Határőrség ellenőrzi" - tette hozzá.