Az ágazatban a vállalati gazdálkodás eredménytelensége és veszteségtermelés tapasztalható - áll a Húsipari Szakágazati Párbeszéd Bizottság (HSZPB) közleményében.
A szakemberek a visszaesés okaként elsősorban a magyar termelők európai versenytársaikkal szembeni többletköltségeit említik, de - a HSZPB közleménye szerint - pénzügyi gondot jelent az állati melléktermékek értékesítése és az állatorvosi költségek, valamint az információs kötelezettségek is.
A közlemény szerint a nagy kereskedelmi láncokkal szembeni kiszolgáltatott helyzet szintén jelentős erőforrásokat von el a húsipari termelőktől.
A sertéságazat termelői oldalról is válságban van, az alacsony állatlétszám miatt a húsipari cégek importra szorulnak.
A szerdai ülésen az ágazat dolgozói sürgették a Földművelésügyi és Vidékfejlesztési Minisztérium által kidolgozandó húságazati stratégiát, és felhívták a figyelmet, hogy az ágazat helyzetét javító gyors intézkedésekre van szükség.