Gyorsuló inflációra számítanak az euróövezetben

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A héten véglegesítik az eurózóna júniusi inflációs adatát, s megjelennek a júliusi németországi inflációra vonatkozó előzetes becslések is. A közgazdászok szerint nem kétséges a fogyasztói árszínvonal eddiginél valamivel gyorsabb növekedése a magasba szaladt olajárak miatt.

Az EU statisztikai hivatala már kiadott egy előzetes 2,1 százalékos becslést a júniusi euróövezeti inflációra, a májusi 1,9 százalék után. Elemzők szerint jobb esetben is csak 2 százalékra korrigálja végleges számként júliusra éves inflációját az EU és az Európai Központi Bank szakértői úgy látják, hogy a 2 százalékos érték alá nem is kerül majd az idén az uniós infláció, jóllehet korábban nem erre számított az EKB.

Más kérdés, hogy az energia- és élelmiszerárak nélkül számolt úgynevezett maginfláció csökkenést mutathat, így júniusra 1,5 százalékra mehet vissza a májusi 1,6 százalékról. A másfél százalék hónapokig tarthatja magát, mivel a kereslet egészében nyomott - vélekedik az egyik elemző. Németország esetében a júliusi infláció az elemzők szerint 1,9 százalékos lesz a júniusi 1,8 százalék után, amely akkor a várakozások alatti volt.