Csökken az euró-hamisítási láz

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
eurohirek.hu

Az Európai Központi Bank (EKB) tájékoztatása szerint az év első hat hónapjában az uniós jegybank 293 ezer darab hamis euróbankjegyet vont ki a forgalomból. Az egy évvel korábbi hasonló adathoz képest csökkenés tapasztalható, hiszen 2004 első félévében 307 ezer darab hamis bankót regisztráltak.

A hamis bankjegyek száma elenyésző, hiszen „hiteles” euró-papírpénzből mintegy 9 milliárd darab van forgalomban világszerte. A címletek közül messze az 50-es a legnépszerűbb a hamisítók körében, az álpénzek címleteinek százalékos megoszlása szerint 62 százalék.

Nem meglepő, hogy a forgalomból kiszűrt hamis eurók 97 százalékát az euróövezet 12 országában találták. További 2 százaléknyit az euróövezeten kívüli uniós országokban, a fennmaradó 1 százaléknyi pedig a világ többi részéből származik.

Az EKB a most közzétett adatok kapcsán újból felhívja az uniós polgárok figyelmét arra, hogy a számos biztonsági megoldás ellenére az euró-bankjegyekhez hasonló papírpénzek bárhol felbukkanhatnak. Egy kis figyelemmel ezeket könnyen fel lehet ismerni, ha gyanús bankjegyet összehasonlítjuk egy biztosan eredetivel.

Amennyiben hamisítvány kerül hozzánk, azt a rendőrséghez, illetve az ország jegybankjához kérik eljuttatni, a lehető legrészletesebb leírást adva a pénz eredetéről. Nálunk az MNB Pénzforgalmi, emissziószabályozási és - szervezési főosztályára, ahonnan visszakapjuk a pénzt, ha az nem hamis, ellenkező esetben ellenérték térítése nélkül megőrzésre nyilvántartásba veszik.