Euromoney: az OTP a legjobb magyar bank

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az idén is az OTP Bankot minősítette a legjobb magyar banknak a londoni Euromoney gazdasági szakfolyóirat, amely egyben a kisebb bankok kategóriájában a térség legjobb bankjává is megválasztotta az OTP-t.

A Euromoney júliusi számában közölt éves globális bankminőségi felmérés - 2005 Awards for Excellence - szerint az OTP "valószínűleg Kelet-Európa legnagyobb üzleti sikersztorija".

A vezető londoni szakkiadvány szerint az OTP tavaly 46 százalékkal emelkedő profitjához hozzájárult a lakáshitelezés állami támogatása, de az is, hogy a banknak keveset kellett elkülönítenie hitelveszteségi tartalékolásra.

Az utóbbi 12 hónapban OTP-részvényeket tartó portfolióalap-kezelők "csillagászati" megtérüléseket könyvelhettek el: a bank 38 százalékos sajáttőke-arányos nyeresége (ROE) a térségben a legmagasabb, és tavaly az OTP papírja 140 százalékkal erősödött - áll a Euromoney idei bankrangsorában.

A londoni szaklap már áprilisban, a kelet-európai vállalati szektorról kiadott általános - nemcsak a pénzügyi szektort felmérő - minőségi rangsorolásában a térség legjobb vállalatának nevezte az OTP-t. Az áprilisi Euromoney-felmérés részvevői - akkor 45 elemző és befektető cég szakértői adtak értékelést összesen 336 térségi vállalatról, minden szektorból - az összes szempontot figyelembe véve az OTP-t jelölték meg a térség "legmeggyőzőbb és legösszefogottabb üzleti stratégiájú" vállalatának.

A múlt hónapban a Moody's Investors Service nemzetközi hitelminősítő is a magyar bank "kiemelkedő jövedelmezőségére" és a térségben játszott befektetői szerepére hivatkozva javította az OTP fő banki kockázati besorolásait.

A Moody's, amely az OTP Bank és az OTP Jelzálogbank betéti és pénzügyierő-osztályzatát az addigi "A2/C plusz"-ról "A1/B mínusz"-ra emelte, indoklásában szintén azt írta, hogy az OTP Európa egyik legjövedelmezőbb vállalatcsoportja, amely "belpiaci lakossági pénzintézetből a pénzügyi szolgáltatások legtöbb területén jelenlévő regionális szereplővé vált, miközben kockázati profilja mérsékelt maradt".

A Moody's is kiemelte a jövedelmezőség fő tényezői között, hogy az OTP működési bevételéhez mérve viszonylag alacsony a hitelveszteség-tartalékolás.

A Euromoney júliusi felmérésében, a vállalategyesülési és felvásárlási tanácsadói kategóriában a magyar piac legjobbja a JP Morgan Chase lett, amely a francia Klépierre tanácsadója volt 12 magyarországi bevásárlóközpont 330 millió dollár értékű akvizíciójában.

A CA-IB, amely a BorsodChem varsói kibocsátását szervezte, a magyar piac legjobb értékforgalmazói tanácsadója lett a Euromoney idei felmérésében.