Lakáspiaci körkép: hol, mit, mennyiért?

Utolsó frissítés:

Tetszett a cikk?

Több tízezer új építésű lakás keresi gazdáját Budapesten, csak nagyobb fővárosi fejlesztés alatt lévő projektekben több mint 20000 lakás lép be a piacra alaposan erősítve a kínálati oldalt. A most épülő lakások eladása valószínűleg nem lesz a legkönnyebb feladat, főleg mivel a következő két évben nem várható a kereslet erőteljes fellendülése.

A kínálat bőséges, lakások négyzetméterára 230-240 ezer forinttól indul, határ a csillagos ég - írja a portfolio.hu. A jó helyen lévő, jól tervezett, kedvező ár-érték arányt biztosító, vagy az exkluzív lakások értékesítésével a hatalmas kínálat ellenére nincs sok gond, a fő kérdés az, hogy mi lesz a mezőny második felével.

A húszezer piacra lépő lakás természetesen kiegészül még a kis lakásszámú projektekkel, amelyek bizonyos budapesti kerületekben még most is meghatározó fejlesztési formának számítanak. Az igazsághoz az is hozzátartozik, hogy a több ütemben készülő, vagy aktuális átadású épületeknél a lakások jelentős részét már sikerült értékesíteni, így 20,000 lakásnak egy része már nem jelent kínálatot.

Aki Budán akar nagy társasházban lakást venni, annak jobbára csak a XI. kerület marad - írja a portál. Buda jobb részein igencsak korlátozott a kínálat a nagyobb projektek esetében, amelyben az is szerepet játszhat, hogy a magas négyzetméter árak, a szűkös területek, és az építési szabályos sokszor nem kedveznek a nagy fejlesztéseknek, ráadásul az igények sem a lakótelepszerű projektek felé mutatnak. 

A Kőérberek Tóváros és a Nádorliget lakópark összesen 2400 lakást kínál. A megaprojektek hátránya ugyan a hatalmas méret, ugyanakkor ebből előnyt is tudnak kovácsolni a tereprendezésre fordítható nagyobb költségvetéssel, illetve a szélesebb rendezett lakókörnyezettel. Egy 10 tömbből álló lakópark/telepnél sokkal kedvezőtlenebb egy rossz helyen szigetszerűen megépült nagy lakásszámú tömb.

A budapesti ingatlanpiac egyik legérdekesebb szegmense a belváros. A VI. és a VII. kerületben rengeteg közepes méretű fejlesztés van. Az építkezések egy jelentős része foghíjtelkekre történik, sokkal nagyobb méretek kialakítása nem lehetséges, a kevés lakást tartalmazó épületek építése az irreálissá váló telekhányad miatt nem valósulhat meg.

A VII. kerület rosszabb részein ugyan lehet még 300 ezer forint alatti négyzetméter árat találni, azonban a központi, belvárosi területeken fel kell készülni a 400, sőt 500 ezer forint feletti árakra - írja a portfolio.hu. A VII. kerület legkiemelkedőbb beruházása a Gozsdu Udvar, amelynek rendkívüli adottságaiért rendkívüli árat is kell fizetni. A VI. kerületben hasonló a helyzet, azonban a kedvezőbb viszonyok miatt az árak is magasabbak.

A VIII. kerület nagy vonalakban az XI.-et akarja lemásolni. A siker még kérdéses, a legtöbb fejlesztés esetében egyelőre még nem beszélhetünk tudatos városrész reorganizációról (bár a Corvin -Szigony projekt a városrész nagy ígérete).

A felhúzott új lakások egy része még erősen leromlott területre épült, a vevők többsége csak bízhat abban, hogy a hirdetésekben szereplő Józsefváros megújuló részeit csakugyan utoléri egy komplex lakosságcserével járó reorganizáció.

A kínálat összességében bőségesnek tekinthető a piacon, a keresleten sokat élénkíthetne egy árcsökkenés, amelynek forrása az ÁFA potenciális csökkentése lehetne - teszi hozzá a portál.