Lakáslízing: otthonteremtés önerő nélkül

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
hvg.hu
Tetszett a cikk?

Az egész lakáspiacot megváltoztatja az új lakásfinanszírozási konstrukció, a lakáslízing, amely önerő nélkül teszi lehetővé az ingatlanvásárlást - hangzott el az Ingatlan-Expo lakáskiállításon, ahol máris óriási az érdeklődés az új finanszírozási forma iránt.

Jelenleg a Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) engedélyére vár a konstrukció, amelynek a lényege, hogy önerő nélkül költözhet új lakásba minden magánszemély. Az új autó lízingeléséhez hasonló finanszírozási forma azzal jár, hogy a lakás vevője az új otthon kiválasztása után havi lízingdíjat fizet, ám csak akkor válik tulajdonossá, ha a futamidő lejár, addig a lízingbe adóé az ingatlan.

Lendületet ad az egész lakáspiacnak a konstrukció – ígéri Zettisch Ferenc, az ingatlanberuházó Quadrat Kft. főmérnöke, akinek cége szintén kínál majd lakásokat lízingben, ha megérkezik a PSZÁF engedélye. "Eladhatóvá válik az a negyvenezer új építésű lakás, amely Budapesten jelenleg vevőre vár, hiszen nem kell a banki hiteleknél szokásos 50 százalékos önerőt felmutatni" - hangsúlyozta Zettisch.

A szakember szerint a régóta stagnáló használtlakás-piac is beindulna. Jelenleg ugyanis szinte csak azok tudják eladni régi otthonukat, akik értékének mindössze 70 százalékát kérik. Ha viszont lakáslízinggel, önerő nélkül beszállnak egy új lakásba, a havi törlesztés mellett kivárhatják azt az egy-két évet, amíg volt lakásuk elkel piaci értékén. Időt takaríthatunk meg, nem beszélve arról, hogy addig a régi ingatlant kiadhatjuk bérbe, és a befolyó pénzből fizethetjük a lízing részleteit.
 
A lakáslízing biztonságot jelent a finanszírozónak, hiszen itt nincsen árverés, hitelbiztosítéki érték és jelzálogjog érvényesítése: ha a lakásban lakó nem fizet, ki lehet tenni, mint egy bérlőt – hangsúlyozta Németh Zoltán ügyvéd.

Egyetlen biztosnak vehető hátránya van a fizetési konstrukciónak: várhatóan négy-hat százalékkal magasabb lesz a teljes hiteldíj mutatója (THM), az állami támogatású forinthitelnek. Ez volt tapasztalható egyébként a Fészekrakó-program hitelfeltételeinél: ott az alacsony önrészt a magas törlesztő részlettel kompenzálták. A jövő évi adótörvények módosító indítványai között szerepel egy, amely szerint a lízingdíjak tőke- és kamatrésze közül csak a tőkerész után kellene áfát fizetni. Ez viszont némileg csökkentené a hagyományos lakáshitelek kamatelőnyét.

A lakáslízing iránt óriási az érdeklődés, az Ingatlan-Expo több száz látogatója csak emiatt kereste fel a standokat. Információink szerint legalább harminc újlakás-beruházó érdekelt a lízing bevezetésében – mondta Mehlhoffer Tamás, a Bookmark Media ingatlanos hírügynökség vezetője. A kiállítók között volt olyan, akinek állítása szerint máris öt vevője jegyezte elő magát vásárlásra, amint az ingatlancég meghirdeti lízingfeltételeit - fűzte hozzá.