Fidesz: működési zavarok várhatók az iskolákban, kórházakban

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A szocialista kormányzat nem képes kordában tartani a pénzügyi-költségvetési folyamatokat, ezért számos közintézményben a következő hónapokban működési zavarok léphetnek fel - vélekedett közleményében Halász János, a Fidesz frakció szóvivője.

Halász János véleményére Göndör István, az MSZP frakcióvezető helyettese úgy reagált: az ellenzéki politikus folytatja azt a hisztériakeltést, amit a Fidesz már évek óta tesz.

A Fidesz frakció szóvivője a Pénzügyminisztérium (PM) által nyilvánosságra hozott első háromnegyedévi államháztartási adatokra reagálva úgy fogalmaz: "az államháztartás szeptemberi hiánya már a hivatalos adatok szerint is átlépte az egész évre korábban tervezett összeget. A következő három hónapban megint olyan mutatványt kellene bemutatnia a kormánynak, amelyre eddig egyetlen évben sem volt képes".

A pénzügyi tárca csütörtökön nyilvánosságra hozott adatai szerint az államháztartás első háromnegyedévi egyenlege 1059,5 milliárd forint lett, ami a GDP 4,75 százaléka, ez kedvezőbb, mint a prognózis, ami 1088,1 milliárd forint, azaz a GDP 4,89 százaléka volt.

A PM közleménye megállapítja: szeptemberrel bezárólag már harmadik hónapja 20-40 milliárd forinttal kedvezőbb az államháztartás tényleges helyzete az előzetesen várt számnál. A PM ezért úgy véli: teljesül az eredeti 1022,6 milliárd forintról szóló egész évre vonatkozó - önkormányzatok nélküli - pénzforgalmi hiánycél.

Halász János közleménye szerint az augusztusi zárolások ellenére a szeptemberi adatok azt mutatják, hogy a szocialista kormányzat nem képes kordában tartani a pénzügyi-költségvetési folyamatokat. Eközben arra lehet számítani, hogy számos közintézménynél - például kórházaknál, iskoláknál - a következő három hónap megszorításai miatt komoly működési zavarok léphetnek fel. "Baljós előjelek, éppen a következő évi költségvetés tárgyalásakor!" - figyelmeztet az ellenzéki politikus.

Göndör István közleményében viszont úgy fogalmaz: "Halász János tovább folytatja azt a hisztériakeltést, amit a Fidesz már évek óta tesz, pedig tudnia kellene, hogy a költségvetés kiadásai folyamatosan jelentkeznek, ezzel szemben a bevételek megadott időpontokhoz kötődnek, általában a tárgyhónapot, vagy a negyedévet követő hónap".

"A bevételek szempontjából kitüntetett szerepe van a decembernek, tehát az, amit mondott, nem más, mint felelőtlen hisztériakeltés" - tartalmazza az MSZP közleménye.