A Mol húzta a tőzsdét

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX 72 pontos, 0,33 százalékos emelkedéssel, 22 271 ponton zárt hétfőn.

A részvénypiac forgalma 21,1 milliárd forint volt, a vezető részvények árfolyamai vegyesen alakultak a pénteki záráshoz képest. A kis és közepes kapitalizációjú részvények indexe, a BUMIX 11 ponttal, 0,67 százalékkal 1705 pontra csökkent.            

Farkas Róbert, a Takarékbank üzletkötője beszámolt arról, hogy a BÉT-en a forgalom döntő részét a Mol és az OTP bonyolította. Kölkedi István, a Buda-Cash Brókerház Rt. üzletkötője hozzátette, hogy az emelkedő olajárak miatt drágult a Mol, az olajpapír húzta a piacot.

Eltér az üzletkötők véleménye a jövőt illetően. Amíg Farkas Róbert szerint a hétfői nap alapján nem lehet következtetni az elkövetkező napokra, addig Kölkedi István nem zárja ki egy trendforduló kezdetét.

Farkas Róbert érvelése szerint a hétfői kereskedés alapján a heti trendre azért nehéz következtetni, mert a nemzetközi mezőny a zárva tartó japán piacok és a fél napos amerikai tőzsdei napon nyugodt maradt. Kölkedi István ugyanakkor úgy látja, hogy a múlt heti esés után hétfőn már csak a Mol húzta pozitívba az indexet, elfogyott a lendület. Ha elkezd esni az olaj ára, az nagyobb csökkenést is előidézhet a BÉT-en - hívta fel a figyelmet Kölkedi István.  

A Mol árfolyama 525 forinttal, 2,44 százalékkal 22 020 forintra nőtt, az olajrészvénnyel 7 milliárd forint értékben kereskedtek. Az OTP árfolyama 75 forinttal, 1,39 százalékkal 8010 forintra csökkent, forgalma 9,8 milliárd forint volt.     

A Richter-részvények 37 100 forintot értek záráskor, 100 forinttal, 0,27 százalékkal kevesebbet, mint pénteken, forgalmuk 937 millió forintot tett ki. A Magyar Telekom közel 1,1 milliárd forintos forgalomban 6 forinttal, 0,60 százalékkal erősödött, 1005 forinton zárt.