Önálló banki ügyfélkört épít ki a posta az Erstével

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A következő öt évben 400-500 ezerre nő a postahivatalokban vezetett banki folyószámlák száma a Magyar Posta és az Erste Bank Hungary által tavaly év végén kötött stratégiai megállapodásnak köszönhetően - mondta Szabó Pál, a Magyar Posta Rt. vezérigazgatója és Kisbenedek Péter, az Erste Bank Hungary elnök-vezérigazgatója sajtótájékoztatójukon.

A közös termékfejlesztésen alapuló, tavaly szeptemberi megállapodást tavaly novemberben újabb követte, ami a befektetési szolgáltatások elindítását is lehetővé tette a postahivataloknak. Ennek eredményeként 2005 szeptemberében már közel 60 ezren nyitottak a postahivatalokban folyószámlát, kilenc hónap alatt több, mint 5 milliárd forintot helyeztek el befektetési alapban. Jelenleg a Magyar Posta 2.800 postahelye közül 200-ban, az év végére további 50, 2006 első negyedévében pedig már 320 postában lesznek elérhetőek az Erste Bankkal közösen kifejlesztett banki termékek.

A kifejezetten postai értékesítésre kifejlesztett termékeket egy, a Magyar Posta és az Erste Bank szakembereiből álló testület fejleszti ki, az értékesítésből származó jutalékon pedig osztozik a két társaság. A közeljövőben a jelenleg értékesített pénzpiaci alap mellett megjelenik a postahivatalokban egy ingatlan alap is, kártya alapú termékeket fejlesztenek ki és rövidesen különböző hitel- és betéti termékeket is piacra dobnak.

A Magyar Posta számára nagy kihívás a postai szolgáltatások fokozatos liberalizációja, illetve hogy a posta 2009-ben elveszíti monopolhelyzetét - mondta Szabó Pál. A pénzforgalmi üzletág a posta második legnagyobb üzletága, ennek erőteljes felfutását várják a banki együttműködéstől. Az Erte Bank, amely 2000-ben 1,6 százalék, ma 8-10 százalékos piaci részesedéssel rendelkezik a lakossági banki piacon, az öt éve megfogalmazott stratégia szerint 20-25 százalékot szeretne lecsípni a lakossági piacból - jelentette ki Kisbenedek Péter. Ehhez fiókhálózatát 2006 végéig 200-ra növeli, független alkuszokat foglalkoztat és erőteljesen fejleszti Internetes és telefonos értékesítő hálózatát. A negyedik csatorna, a Magyar Posta hálózata hatalmas fejlődési lehetőségeket rejt magában, ha ott speciálisan a postai ügyfelek számára kidolgozott terméket értékesítenek - mondta az Erste Bank Hungary elnök-vezérgazgatója. Így a postai együttműködéssel "a bank nem kannibalizálja saját ügyfélkörét, hanem egy másik ügyfélszegmenst szólít meg".

A Magyar Posta és az Erste Bank Hungary stratégiai megállapodása 2012-ig tart. A Magyar Posta 1997-ben ugyancsak 2012-ig szóló megállapodást kötött az OTP Bankkal. Az Erste-csoport 2003-ban vásárolta meg az állami tulajdonú Postabank Rt.-t és 2004 őszén jogilag is lezárult az Erste Bank Hungary és a Postabank Rt. fúziója. A Postbankot a 90-es évek elején a Magyar Posta alapította, s hálózatában értékesítette a Postabank forrásgyűjtő termékeit.