Mi várható a zuhanás után?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI/hvg.hu

Fekete napokat élt át a tőzsde csütörtökön és pénteken: a külföldi befektetők tőkekivonása miatt nagyot zuhant a BUX. Eközben a forint is gyengülni kezdett, és az árfolyam az euróhoz képest 255 fölött is járt. Folytatódik-e az esés jövő héten? A kereskedők és az elemzők a péntek délután közzétett amerikai inflációs adat miatt óvatosan derülátók.

Fordulatot hozott a hír
Az amerikai kormányzati adatok szerint szeptemberben a fogyasztói árindex 1,2 százalékkal emelkedett, az éves inflációs index ezzel 4,7 százalékra nőtt, amely 1991 a legmagasabb ráta az Egyesült Államokban. A vártnál nagyobb növekedést többek között az energiaárak 12 százalékos emelkedése okozta. A maginfláció ezzel szemben csak 0,1 százalékkal emelkedett a múlt hónapban, és továbbra is meglehetősen alacsony, 2 százalékos maradt. 
A Budapesti Értéktőzsde részvényindexe, a BUX a csütörtöki több mint 5 százalékos zuhanás után pénteken 645 pontos csökkenéssel, 20405 ponton zárt. A csütörtöki záróértékhez képest ez 3,07 százalékos gyengülés, ám a nap folyamán a tőzsdén fordulat következett be: a BUX nem kis részben az amerikai inflációs adatnak köszönhetően lefaragott korábbi veszteségéből.

A vezető papírok közül az OTP szenvedte el a legnagyobb esést: a bankpapír árfolyama 16,4 milliárd forintos forgalomban 405 forinttal, 5,29 százalékkal esett, 7250 forintot ért a záráskor.

A Mol 530 forintot, 2,59 százalékot veszített értékéből, 19920 forinton zárt, forgalma 11,2 milliárd forintot tett ki. A Magyar Telekom papírok ára 13 forinttal, 1,38 százalékkal 932 forintra csökkent, a Richter árfolyama pedig 950 forinttal, 2,7 százalékkal 34.200 forintra esett vissza.

A forint pénteken széles sávban ingadozva a nap első felében jelentősen gyengült, délután azonban az amerikai inflációs adat megjelenése után sokat ledolgozott veszteségéből. Az eurót fél négy tájban 252,80/90 forinton jegyezték, 80 fillérrel magasabban a 252,00/10 forintos csütörtöki árfolyamnál. A forint 29 bázisponttal 10,45 százalékra gyengült a plusz-mínusz 15 százalékos ingadozási sáv erős oldalán.

Mit várnak a kereskedők? (Oldaltörés)

Az euró 252,80 és 255,10 forintos széles sávban ingadozott, londoni bankházak forint eladása többször 254 forintig juttatta az árfolyamot a nap folyamán, ám ott mindig akadt bank, amely vásárlásaival 253,50 forint környékére fordította vissza a kurzust.

Áttörést a devizapiacon is a délután közzétett alacsony amerikai maginflációs adat hozott, amelynek nyomán kisebb esélyt adnak a piacon egy közeli amerikai alapkamat emelésének. Szakértők szerint ugyanis az a piaci számítás állt a fejlődő piacokról második napja tartó markáns tőkekivonás mögött, hogy a szeptemberben 3,75 százalékra növelt amerikai alapkamatot még ebben a hónapban tovább emeli a FED, s ezzel csökken a feltörekvő piacokon elérhető extra profit.

Az adat közzététele után dollár eladási hullám indult el a nemzetközi piacokon, a Budapesten délután jegyzett 210,25/45 forintos árfolyam egy forinttal volt lejjebb a csütörtöki 211,30/40 forintnál.

Mi várható jövő héten?
Csütörtökön és pénteken szinte minden vezető részvény veszített az értékéből, az eladói oldalon pedig a külföldi intézményi befektetők húzták le az árfolyamokat - mondták a hvg.hu kérdésére részvénykereskedők. Sok a bizonytalanság a jövő hét kezdetét illetően, de a pénteki fordulatot követően a kereskedők egy része emelkedésben bízik. A brókerek között a partvonalon álló "okos pénzekről" beszélnek, amelyeket a külföldi befektetési alapok az árfolyamok mélypontján hoznának vissza a piacra. A forintot illetően a hvg.hu által megkérdezett devizakereskedők jövő hét elejére nem várnak drámai zuhanást, az egyik bróker szerint a forint 254-255-ös euróárfolyamnál ragadhat meg a következő napokban. Az árfolyamot azonban a környező országok piacai is jelentősen befolyásolhatják, az utóbbi napok gyengülése ugyanis a régió szinte összes piacát érintette.