Mégsem jön orosz olaj a budapesti tőzsdére?

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

Az orosz kormány szorosan együttműködik az olajipari cégekkel abból a célból, hogy helyi tőzsdét állítsanak fel az urali olajfajta kereskedésére és hogy ezt az olajfajtát irányadóként ismertessék el. German Gref orosz gazdasági miniszter azt mondta, hogy az ezzel kapcsolatos javaslatok novemberben készülnek el.

Alekszej Kudrin orosz pénzügyminiszter a múlt héten azt mondta, hogy a budapesti és a New York-i tőzsdén hamarosan bevezetik a kénmentesített urali exportolajfajta jegyzését. Kudrin szerint az erre vonatkozó megállapodások már létrejöttek, s jelenleg a megvalósítás mechanizmusainak végső előkészítése folyik. Gref kedden azt mondta, hogy nem tud semmit Kudrin elképzeléséről.

Az orosz urali olajfajta hordójának az ára jelenleg mintegy öt dollárral marad el az északi-tengeri Brent márkáétól, aminek két fő oka van. Az egyik az, hogy az urali árát jelenleg nem tőzsdei úton, hanem az olajkereskedők telefonos megkérdezése alapján határozzák meg, ami nem igazán átlátható módszer. A másik az, hogy az urali minősége gyengébb.