Egyebek között ezt tartalmazza a földművelésügyi és vidékfejlesztési miniszter rendelete a dohánytermékek gyártásáról, forgalmazásáról és ellenőrzéséről, amely a Magyar Közlöny 144. számában jelent meg. A rendelet összefoglalja azokat a szabályokat, amelyek szerint Magyarországon dohányterméket előállítani és forgalmazni lehet. Továbbá közzéteszi azokat az ellenőrzési elveket, amelyek szerint a dohánytermékek gyártását és forgalmazását ellenőrizni kell.
A rendelet megfogalmazza, mit kell dohányterméknek - szivarnak, szivarkának, cigarettának, fogyasztási dohánynak, finomra vágott fogyasztási dohánynak és egyéb fogyasztási, azaz pipadohánynak - tekinteni. Emellett meghatározza az úgynevezett füst nélküli dohánytermékek körét is, például a rágásra szolgáló dohánytermékekét, a tüsszentésre szolgáló dohánytermékekét, valamint a szájon át fogyasztott dohánytermékekét is.
A jogszabály felsorolja a dohánytermékek gyártásához felhasználható nyers- és adalékanyagokat, továbbá meghatározza, ki tekinthető bejegyzett és nem bejegyzett kereskedőnek, hol és milyen módon lehet dohánytermékeket tárolni, valamint tételesen szól a forgalmazásról.
A rendelet szerint a dohánytermékek csomagolásán jelölni kell a dohánytermék nevét. Ugyanitt jól látható módon fel kell tüntetni a gyártó vagy forgalmazó, illetve a kereskedő, a tároló adóraktár engedélyes megnevezését, a gyártás időpontját, valamint a az általános egészségvédő figyelmeztetést is.
A dohánytermékeknek a regisztrációs lap adatainak való megfelelését a gyártó, az importáló, a kereskedő és a tároló-, adóraktár engedélyese köteles ellenőrizni. A szükséges vizsgálatokat az ellenőrzésre kötelezettek saját laboratóriumukban vagy más, erre alkalmas laboratóriumban végeztethetik el.
A cigaretta kátrány-, nikotin- és szén-dioxid-hozamának értékeit az agrártárca szakszolgálatának e feladatra kijelölt Heves megyei laboratóriuma vizsgálja és igazolja. A dohánytermékek gyártójának, importálójának, a kereskedőknek és a tároló-, adóraktár engedélyesének évente november 30-ig adatokat kell szolgáltatnia az FVM számára tevékenységéről. Az agrártárca szakértője szerint a most megjelent rendelet a korábbiakhoz képest nem tartalmaz lényeges változást, kiadására az uniós harmonizáció miatt volt szükség.
A rendelet megfogalmazza, mit kell dohányterméknek - szivarnak, szivarkának, cigarettának, fogyasztási dohánynak, finomra vágott fogyasztási dohánynak és egyéb fogyasztási, azaz pipadohánynak - tekinteni. Emellett meghatározza az úgynevezett füst nélküli dohánytermékek körét is, például a rágásra szolgáló dohánytermékekét, a tüsszentésre szolgáló dohánytermékekét, valamint a szájon át fogyasztott dohánytermékekét is.
A jogszabály felsorolja a dohánytermékek gyártásához felhasználható nyers- és adalékanyagokat, továbbá meghatározza, ki tekinthető bejegyzett és nem bejegyzett kereskedőnek, hol és milyen módon lehet dohánytermékeket tárolni, valamint tételesen szól a forgalmazásról.
A rendelet szerint a dohánytermékek csomagolásán jelölni kell a dohánytermék nevét. Ugyanitt jól látható módon fel kell tüntetni a gyártó vagy forgalmazó, illetve a kereskedő, a tároló adóraktár engedélyes megnevezését, a gyártás időpontját, valamint a az általános egészségvédő figyelmeztetést is.
A dohánytermékeknek a regisztrációs lap adatainak való megfelelését a gyártó, az importáló, a kereskedő és a tároló-, adóraktár engedélyese köteles ellenőrizni. A szükséges vizsgálatokat az ellenőrzésre kötelezettek saját laboratóriumukban vagy más, erre alkalmas laboratóriumban végeztethetik el.
A cigaretta kátrány-, nikotin- és szén-dioxid-hozamának értékeit az agrártárca szakszolgálatának e feladatra kijelölt Heves megyei laboratóriuma vizsgálja és igazolja. A dohánytermékek gyártójának, importálójának, a kereskedőknek és a tároló-, adóraktár engedélyesének évente november 30-ig adatokat kell szolgáltatnia az FVM számára tevékenységéről. Az agrártárca szakértője szerint a most megjelent rendelet a korábbiakhoz képest nem tartalmaz lényeges változást, kiadására az uniós harmonizáció miatt volt szükség.