Mi a REACH? |
Az új jogszabálytervezet nagy újdonsága, hogy immár nem a hatóságoknak kell bizonyítaniuk egy-egy vegyi anyag ártalmasságát, hanem a gyártóknak azok veszélytelenségét. |
A REACH (Registration, Evaluation and Authorisation of Chemicals) nevű program az emberi egészség és a környezet védelme érdekében mintegy 30 ezer vegyi anyag regisztrálását, bevizsgálását illetve engedélyezését írná elő az elkövetkezendő 11 év alatt. A 30 ezres számot az magyarázza, hogy a szakértők szerint nagyjából ennyi különböző típusú vegyi anyagot gyártanak évente legalább 1 tonna mennyiségben.
Habár a vegyi anyagok a legkülönbözőbb tömegfogyasztási cikkekben (textíliákban, játékokban, bútorokban, kozmetikumokban, stb.) is jelen vannak, és a gyanúk szerint jónéhány közülük szerepet játszik az allergiás, a rákos esetek szaporodásában, illetve a termékenység csökkenésében, az emberi egészségre és a környezetre gyakorolt hatásukról általában nincsenek hiteles adatok. Ezen próbál módosítani a REACH, felváltva, egységesítve mintegy 40 ősrégi (általában 25 évnél is idősebb), és ma már hatástalannak ítélt uniós szabályozást.
A jogszabálytervezetet még az előző, Romano Prodi vezette EU-bizottság terjesztette az Európai Parlament és a tagállamok elé, azaz a mostani szavazással két évig tartó vita zárult le. A vegyipar ugyanis - túl költségesnek tartva az új kötöttségeket - mindent megpróbált a szabályok enyhítésére, a környezetvédelmi szervezetek és az egészségügyi szervek viszont éppen ellenkezőleg, a további szigorítást pártolták.
A nagy parlamenti pártok az elmúlt napokban végül egy olyan kompromisszumos tervezetet dolgoztak ki, amelynek értelmében a 30 ezer termékből annál a 20 ezernél, amelyből évente 1-10 tonnát gyártanak, bizonyos kivételektől eltekintve elég lenne a már meglévő adatok bejegyeztetése, s a következő kategóriánál (a 10 és 100 tonna között termelt további 5 ezer terméknél) is enyhítenék az eredetileg tervezett szigorú adatszolgáltatási kötelezettséget.
Az Európai Bizottság adatai szerint a REACH 11 év alatt mintegy 2,8-5,2 milliárd euró pluszköltséget jelent az európai gazdaságnak, és ezen belül 2,3 milliárd eurót az európai vegyiparnak, ami e szektor üzleti forgalmának mindössze 0,05 százaléka. Ugyanakkor a várható előnyök hatalmasak: a becslések szerint 10 százalékkal eshet vissza a vegyi szennyezéssel összefüggő betegségek száma, ami a halálesetek számát évente 4500-zal csökkentené, és 30 év alatt az egészségügyi kiadásoknál elért megtakarítás 50 milliárd eurót tehet majd ki.