Januártól levelet kapunk, ha felkerülünk a banki feketelistára

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI
Tetszett a cikk?

A Pénzügyi Szervezetek Állami Felügyelete (PSZÁF) szerint a központi hitelinformációs rendszer (ismertebb nevén: Bankközi Adós- és Hitelinformációs Rendszer, BAR) szabályozásának módosítása átláthatóbbá teszi a lakosság számára a rendszer működését.

A BAR működését is szabályozó hitelintézeti törvényt (Hpt.) módosító törvényjavaslat vitáját már megkezdte a parlament, a változások várhatóan 2006-tól lépnek életbe.

A BAR lakossági részével kapcsolatban számos, az ügyfelek szempontjából előnyös változásra kerül sor. Így pontosítanák, hogy a magánszemélyek milyen esetben kerülhetnek fel a feketelistára. Ennek feltétele a törvénytervezet szerint az, hogy valaki legalább a késedelembe esés időpontjában érvényes minimálbért (2005-ben 57 ezer forintot) kitevő kölcsönösszeg megfizetésével folyamatosan, több mint 90 napon át késlekedjen.

A BAR-ba bekerülő magánszemélyek esetében ezentúl nemcsak az adott ügyfél személy- és lakcím azonosító adatait, hanem a kölcsönszerződés típusát, számát, megkötésének és lejáratának időpontját, a hitel és a fennálló tartozás összegét is nyilvántartanák.

A pénzügyi intézményeknek a szerződés megkötését megelőzően írásban tájékoztatniuk kellene adósukat arról, hogy személyes adataik milyen esetben kerülhetnek be az adósnyilvántartásba. Emellett 30 nappal az adatok BAR-ba való továbbítása előtt is értesíteniük kellene az ügyfelet arról: tartozása akkora, hogy felkerülhet a "feketelistára". Az adatok továbbításáról 8 napon belül ugyancsak tájékoztatni kell az ügyfeleket.

Az ügyfelek a javaslat szerint évente egyszer ingyenesen, bármelyik hazai hitelintézetnél tudakozódhatnának arról: szerepelnek-e, s ha igen, milyen okból a BAR-listán. Az erről szóló információt az adott hitelintézetnél maximum 9 munkanap múlva kapnák meg zárt borítékban.

Ha valaki álláspontja szerint jogosulatlanul került a listára, kifogással élhetne hitelintézeténél vagy a BAR-t kezelő adatközpontnál. A kifogást a kézhezvételt követő 15 napon belül ki kell vizsgálni, s ha annak helyt adnak, az ügyfél adatait néhány munkanapon belül törölni kell a tervezet szerint.

Az ügyfél - a kifogás kivizsgálásának eredményéről szóló tájékoztatás kézhezvételét követő 30 napon belül - gyorsított eljárással lefolytatandó pert is indíthat a lakhelye szerinti bíróságon, ha szerinte adatai nem jogosan kerültek be a nyilvántartásba. A csalárd kártyaigénylőkhöz hasonlóan a jövőben a csalárd hiteligénylők is bekerülnének a BAR-ba, a kezesek ugyanakkor várhatóan megúszhatják ezt a jövőben.