Januárig kap határidőt az OTP Romániában

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Pénteken jövő januárra halasztották a CEC takarékpénztár, a negyedik legnagyobb román bank többségi részesedésére a kötelező érvényű ajánlattétel határidejét - mondták név nélkül nyilatkozó illetékesek. A határidő eredetileg november 28-a volt. A CEC megvásárlására az OTP Bank Rt. mellett hat másik bank is pályázik.

A kormány a CEC legalább 50 százalék plusz egy részvényét, de legföljebb 75 százalékát adja el. Elemzők azzal számolnak, hogy az eladási ár elérheti a 650 millió eurót.

Az üzletrészre az OTP mellett további hat bank nyújtott be októberben nem kötelező érvényű ajánlatot: a francia-belga Dexia, az osztrák Raiffeisen Zentralbank és az Erste Bank, a görög nemzeti bank, a görög EFG Eurobank Ergasias és az olasz Banca Monte dei Paschi di Siena.

A CEC mérlegfőösszege 2004. december 31-én 1,31 milliárd euró, saját tőkéje pedig 149 millió euró volt a nemzetközi számviteli szabályok (IFRS) szerint auditált adatok alapján. A CEC a mérlegfőösszeg alapján mért 5,6 százalékos piaci részesedésével Románia negyedik legnagyobb pénzintézete, amely 2004-ben 17 millió euró adózás utáni nyereséget ért el. A román bank 1407 hálózati egységen keresztül mintegy 2 millió ügyfelet szolgál ki.

Az OTP bankcsoportnak leánybankjai vannak Bulgáriában, Horvátországban, Romániában és Szlovákiában is.

A román állam összesen mintegy 4 milliárd eurós bevételre számít a BCR - a legnagyobb román bank - és a CEC privatizációjából. Az összeg azonban csak jövőre folyik be az államkasszába.

A legnagyobb román bank, a BCR többségi részének az eladásáról még tartanak a tárgyalások az októberben nyilvánosságra hozott két befutó vevőjelölttel, az osztrák Erste Bankkal és a portugál BCP pénzintézettel.

Az egyeztetés után a kormány új ajánlatot vár és a legjobb ajánlattevő szerezheti meg a BCR 61,88 százalékos hányadát még az év vége előtt. A nyertest decemberben hirdetik ki, a körülbelül 3,2 milliárd eurós vételi árat jövő áprilisig várja a román államkassza.