Az EU vizsgálja a kínai cipődömpinget

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az Európai Bizottság kereskedelmi biztosa már folytatja a kínai cipők állítólagos uniós dömpingje ellen a vizsgálatot, de nem tudni, mikorra várható a dömpingvámok kivetése.

A Financial Times című brit üzleti lap szerint egy hónapon belül megszülethet a döntés és nem csak Kína, hanem Vietnam és India exportja ellen is büntető intézkedésekre készül az Európai Unió.
   
A hónap elején Mandelson kereskedelmi biztos már jelezte, hogy vizsgálják Kína cipőexportját, de csak akkor intézkednek, ha igazolható dömpingről van szó.
   
A bizottság elsősorban az olasz cipőgyártók kérésére azt vizsgálja, hogy Kína a cipőket tényleg dömping áron, azaz a előállítási költségeknél lényegesen olcsóbban exportálja e az EU-ba. Kína - és az utóbbi időben Vietnam - 700 százalékkal növelte cipőbevitelét azóta, hogy megszűntek a beviteli kvóták. A német cipőipari szövetség adatai szerint tavaly 30 százalékkal 710 millió párra nőtt az EU-ba érkező, Kínában gyártott cipők száma. Elemzők 30 százalékos vám kivetését tartják valószínűnek.