Erőteljes gyorsulásra számít az EKB

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

Az euróövezeti gazdaság növekedésének erőteljes gyorsulását és az alapinfláció meglódulását jósolják az Európai Központi Bank (EKB) elemzői, ami alátámasztja azt a várakozást, hogy a bank egyéves távlatban 1 százalékponttal fogja növelni irányadó kamatát - derül ki a Moody's Investors Service elemzéséből.

A nemzetközi hitelminősítő az EKB-ból kiszivárogtatott makroelőrejelzésekből idéz, miszerint az eurójegybank euróövezeti GDP-növekedési előrejelzési sávjainak középértéke az idén 1,4 százalék, 2006-ra 1,9 százalék, 2007-re pedig 2 százalék.

A kiszivárogtatott számok szerint az EKB mindhárom évben a 2 százalékos tűréshatár feletti tizenkét havi inflációval is számol: a drágulási ütemet a bank elemzői az idén 2,2 százalékra, jövőre és 2007-ben 2,1 százalékra várják, áll a Moody's jelentésében. A cég által idézett EKB-előrejelzés szerint az euróövezeti maginfláció ráadásul határozottan gyorsulni fog: 2005-ben 1,4 százalékos, 2006-ban 1,6 százalékos, 2007-ben 2,1 százalékos lesz.

A jelentés szerint mindez megerősíti a Moody's azon várakozását, hogy az EKB a következő egy évben negyedévenkénti kamatemelésekkel 3 százalékig emeli alapkamatát, a kéthetes repotenderekhez rendelt kamatminimumot.

A hitelminősítő már előző nap kiadott londoni elemzésében is azt írta, hogy az EKB - amely 2003 óta 2 százalékon tartja irányadó kamatát - a következő tizenkét hónapban negyedévenként negyed-negyed százalékpontos kamatemelésekkel fogja normalizálni pénzügypolitikáját. 

Londoni feltörekvő piaci elemzők visszatérően azt jósolják, hogy a szigorodó globális pénzügypolitikai környezetben előbb-utóbb a magyar jegybank is kamatemelésre fog kényszerülni. Egyes londoni elemző házak 6 százalékos irányadó szövetségi célkamat-szinten várják az amerikai Federal Reserve már javában zajló szigorítási ciklusának tetőzését.