Újabb bírságok a Microsoftnak

Utolsó frissítés:

Szerző:

szerző:
MTI

A világ legnagyobb szoftvergyártójára, az amerikai Microsoftra továbbra is sok a panasz a piacvezető szereppel való kereskedelmi visszaélés miatt. A céget most Dél-Koreában bírságolták 32 millió dollárra.

Legújabban a dél-koreai versenyfelügyelet bírságolta meg 32 millió dollárra a Microsoftot, és kötelezte, hogy a Windows XP kezelőrendszerből vegye ki az üzenetküldő szolgáltatást, mert ez a fajta árukapacsolás, a Windows XP erős piaci helyzete miatt rontja más üzenőprogramok esélyét a vevőhöz jutásban.

Ez előtt a Microsoft októberben fizetett 761 millió dollárt peren kívüli megegyezésben, miután régi ellenfele, az amerikai RealNetworks programszerkesztő beperelte a monopóliumellenes jogszabályokra hivatkozva. A két évvel ezelőtt beadott keresetben a RealNetworks azzal vádolta a Microsoftot, hogy piaci hegemóniáját kihasználva kezelőrendszerével együtt a MediaPlayer lejátszó telepítésére kényszeríti a számítógépgyártókat.

Novemberben hasonló ügyben, és ugyancsak peren kívüli megállapodás keretében, a Microsoft 30 millió dollárt fizetett a dél-koreai Daum Communications Corp. internetes tartalomszolgáltatónak is.

Az eddigi egyik legemlékezetesebb ügyben, tavaly márciusban, az Európai Bizottság 497 millió eurós bírságot rótt ki a Microsoftra, egyszersmind szintén arra kötelezte a céget, hogy vegye ki a Windowsból a MediaPlayert és közölje azokat a kódokat, amelyek szükségesek a Windows és a versenyző kezelőrendszerek közötti párbeszédhez. Ez utóbbival a Microsoft nagyrészt még mindig adós a bizottság szerint, emlékeztetett az AFP hírügynökség szerdán.

A júniussal zárult, előző üzleti évében a Microsoftot összesen 2,08 milliárd dollár terhelte a versenytársak, a felhasználók és az állami felügyeletek panaszainak jogi rendezése miatt, az egy évvel korábbi 2,53 milliárd dollár helyett.